Berichten over woningbouw

  1. woningbouw drogeham
    Klaas Sietse van der Wal.jpg
    Door Klaas Sietse van der Wal op 21 november 2024

    Begroting over de woningbouw

    Het laatste inhoudelijke programma in de begroting 2025 betreft Volkshuisvesting. Volhuisvesting, woningbouw ik denk dat het één van de onderwerpen is waar de meeste Nederlanders zich zorgen over maken. In Achtkarspelen zal dat niet anders zijn. Het is niet alleen een onderwerp waar veel mensen zich zorgen over maken maar ook een onderwerp waar ze veel van de gemeente verwachten. En terecht.

    Er zijn veel reden waarom woningbouw belangrijk is en waarom we er dus volop op moeten inzetten.  Bijvoorbeeld de “Visie Wonen met Welzijn en Zorg” die we enkele weken geleden hiervoor in de raad besproken hebben. Daarin kunnen we lezen dat er een groot probleem op ons afkomt als het gaat om de zorg van onze ouderen. De groep ouderen wordt steeds groter terwijl het aantal jongeren afneemt. Zo'n demografische trend is niet te keren. Wat we wel kunnen doen is ervoor zorgen dat jongeren zoveel mogelijk kunnen gaan wonen in onze dorpen en niet vanwege de woningnood weg moeten. Genoeg woningen houden onze dorpen ook in de toekomst leefbaar.

    Het mag duidelijk zijn dat we als ChristenUnie alle langere tijd niet helemaal op één lijn zitten met het college als het gaat om de aanpak bij concrete bouwplannen. Daarvoor hebben we al eens een motie van treurnis ingediend maar ook al een keer een motie met concrete punten voor versnelling van de woningbouw. Helaas zonder resultaat. Maar nu denk ik in de begroting toch iets te lezen wat weer een opening biedt. Het college constateert namelijk dat er te veel plannen zijn om met de huidige ambtelijke capaciteit aan te kunnen. Daarom zullen ze nog dit jaar de plannen, de aanwezige en noodzakelijke ambtelijke capaciteit op een rijtje zetten en waar nodig een voorstel doen over de prioritering. Als dat voorstel naar de raad komt dan zullen we dat natuurlijk goed bekijken maar het college hint toch een beetje op het vertragen van bepaalde plannen. Zo noemen dat prioriteren. Nou ja, laten we dan op voorhand maar duidelijk zijn wij als ChristenUnie hebben niet zo veel op met vertraging in de bouw.  We zullen zien waar het college mee komt.

    Lees verder
  2. woningbouw drogeham
    Klaas Sietse van der Wal.jpg
    Door Klaas Sietse van der Wal op 26 september 2024

    Onderzoek flexwoningen

    Het afgelopen jaar is de woningbouw, of beter gezegd het gebrek daaraan, vaak onderwerp van gesprek geweest in de gemeenteraad. In de eerste vergadering na de zomer hebben het nu  weer op de agenda. En terecht. Het vinden van een geschikte en betaalbare woning is, ook in onze gemeente, een groot probleem. Dat vindt iedereen maar het probleem is niet makkelijk op te lossen. Daarom moeten we creatief zijn. Eén van de die creatieve oplossingen zijn zogenaamde flexwoningen. De gedachte is dat je flexwoningen relatief snel neerzetten kunt en wanneer de woningen niet meer nodig zouden zijn zijn ze ook weer te verwijderen. Flexwoningen klinkt misschien een beetje armetierig, een soort keten, maar dat is zeker niet het geval. Het zijn woningen die van alle gemakken voorzien zijn, er netje uitzien en ik gewoon aan de nieuwbouwnormen voldoen. Maar zijn flexwoningen ook iets voor onze gemeente? De raad denkt van wel. In de Woonvisie hebben we daarom de ambitie uitgesproken om de komende jaren, tot 2026,  50 flexwoningen te realiseren. Het onderzoek naar haalbaarheid van flexwoningen staat nu op de agenda. De conclusie is redelijk duidelijk; de woningcorporatie SWA en de gemeente zien het bouwen van flexwoningen door SWA niet zitten. Nou kan dat natuurlijk een uitkomst zijn. Ook landelijk lopen flexwoningen vaak tegen problemen aan. Maar wat de ChristenUnie betreft is het hiermee niet klaar. Dat zit hem vast op twee dingen;

    Lees verder
  3. Wonen.jpg
    Klaas Sietse van der Wal.jpg
    Door Klaas Sietse van der Wal op 21 juni 2024

    Motie van treurnis proces Sprank

    Als ChristenUnie hebben vaker in de raad onze zorgen naar voren gebracht over de voortgang van woningbouwtrajecten. Volgens mij kan ik wel zeggen dat die zorgen er raadsbreed zijn. We krijgen signalen van initiatienemers, maar kunnen zelf ook zien dat veel plannen langzaam tot realisatie komen of zelfs helemaal stil vallen. Een heel schrijnend geval is het plan om een woongebouw te realiseren voor begeleid wonen voor jongvolwassenen op de Van den Brug locatie in Buitenpost.  Zij worden daarin ondersteund door de Stichting Sprank. Het gaat te ver om te zeggen dat behandeling van dit plan exemplarisch is voor alle woningbouwplannen in Achtkarspelen. Er zijn zeker zaken aan te wijzen die ook bij andere woningbouwplannen misgaan maar deze situatie spant te kroon. De realiteit is dat woningbouw vandaag de dag een complex gebeuren is. Populistisch roepen dat het gewoon even geregeld moet worden is gewoon niet reëel. Complexe wetten en regels zijn soms vervelend maar zullen we moeten accepteren. In het geval Sprank kunnen we ons daar echter niet achter verschuilen. Er is in deze situatie door de gemeente te vaak niet goed gehandeld. Het gaat hier om een initiatief waar ouders nu al ruim 14 jaar mee bezig zijn en waar ons als raad al 3 keer positief over hebben uitgelaten. Sterker nog we hebben het college opgeroepen om alles in het werk te stellen om de ouders te ondersteunen om dit plan voor hun kinderen te realiseren. Dit omdat we vinden dat er ook voor deze doelgroep ruimte moet zijn in onze gemeente. In 2020 was het plan dichtbij realisatie.

    Lees verder
  4. Wonen.jpg
    Klaas Sietse van der Wal.jpg
    Door Klaas Sietse van der Wal op 25 mei 2023

    Organisatieplan Ruimte

    Voor ons ligt het organisatieplan voor de afdeling Ruimte. Deze afdeling levert een belangrijke bijdrage aan het op een verstandige manier omgang met onze leefomgeving. Er komt ook wel wat op deze afdeling af. Veranderde wetgeving in de vorm van de omgevingswet en ook behoorlijk wat bestuurlijke ambities. Eén van die ambities betreft de woningbouw. Terechte bestuurlijke ambities. Veel van onze inwoners staan te springen om een woning in één van onze dorpen. Vorige week heeft een deel van de gemeente raad gesproken met de jongeren raad. Dat ging over de mogelijke fusie met Tytsjerksteradiel, maar de jongeren is ook de vraag gesteld wat ze belangrijk vinden. Daar werd opvallend vaak de woningbouw genoemd. Eén van de jongeren vertelde dat ze  een baan in het onderwijs had gekregen en dat graag een woning voor haar zelf willen. Dat lijkt eerst niet te gaan lukken. Ze noemde ook dat een vriendin van haar weer graag naar onze gemeente toe zou komen maar door gebrek aan woonruimte zit ze nog op kamers in Groningen. Ik denk dat we allemaal wel weten dat deze verhalen niet op zichzelf staan. We kennen allemaal de voorbeelden. De gemeente is niet de enige speler op het veld van de woningbouw, maar wel een hele belangrijke.  En daar zit voor ons als ChristenUnie wel een groot punt voor zorg. We moeten namelijk constateren dat er veel bouwplannen ernstige vertraging oplopen. Het is vervelend om te zeggen maar van initiatiefnemers horen we vaak dat ze gebrek aan medewerking van de gemeente ervaren. Op deze plek wil ik opnieuw het initiatief van Sprank onder de aandacht brengen. Als deze mensen mij aanschieten met hun zorgen en frustraties dan luister je met plaatsvervangende schaamte. Vorige week hadden we hier in de informatiecarrousel de gebroeders Storm uit Harkema. Zij komen geen steek verder met hun bouwplannen en gaan van het kastje naar de muur. En zo zijn er helaas meer voorbeelden. We willen niets aan doen aan het feit dat het werk door de vele regels  complex is geworden en dat de organisatie kampt met een hoog ziekteverzuim, maar het gaat niet goed. Er moet wat gebeuren. Onze inwoners ondervinden er schade van.

    Lees verder
  5. 2021 01-11 feansterhof.jpeg
    Klaas Sietse van der Wal.jpg
    Door Klaas Sietse van der Wal op 12 januari 2022

    ChristenUnie praat met werkgroep Feansterhof over woningbouw en burgerinitiatief

    In Nederland is de woningmarkt behoorlijk vastgelopen. Ook in Achtkarspelen is het de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden om een woning te huren of te kopen. Vrijwel alle politieke partijen willen de komende jaren inzetten  op extra nieuwe woningen. De ChristenUnie vindt dat er gebouwd moet worden in alle dorpen en voor alle generaties. Wij willen dat er in elk dorp, ook in de kleinere dorpen, wordt bijgebouwd. Daarbij denken we niet vanuit mogelijke toekomstige krimp, maar vanuit het belang van het welzijn van de inwoners en de leefbaarheid van het dorp.

    Lees verder
  6. Woning Deinum 3 vk.jpg
    cuachtklogo
    Door Webredactie ChristenUnie Achtkarspelen op 22 december 2021

    Geduld & Hoop

    Sinds ik in 2018 in de gemeenteraad zitting nam, werd duidelijk dat krimp in de woningmarkt plaats maakte voor krapte in de woningmarkt.

    Veel inwoners in onze gemeente worden hiermee geconfronteerd. Starters, ouderen die kleiner willen wonen, maar ook de categorie hier tussenin. Sommigen kozen ervoor buiten de gemeentegrenzen te gaan wonen omdat daar mogelijkheden lagen. Toch zijn er in vier jaar tijd een dikke driehonderd woningen c.q. woningbouwplannen in de gemeente Achtkarspelen van de grond gekomen. Maar een groeiende bevolking in combinatie met veranderende demografische structuren zorgt voor een sneller oplopend woningentekort. Een tekort dat volgens mij in de komende jaren nog meer actualiteit zal krijgen en beslag zal leggen op de politiek.

    Lees verder
  7. Boks - jong en oud
    Anita Vellema VK
    Door Anita Vellema op 27 december 2019

    Goede voornemens

    De laatste raadsvergadering van dit jaar is achter de rug.

    Traditiegetrouw worden hierin de belastingvoorstellen voor het komende jaar behandeld.

    Hoewel belasting betalen op zich natuurlijk een mooie manier is om samen het land draaiende te houden en onze voorzieningen te bekostigen, wekt alleen het woord al enorme weerzin op bij veel mensen. Niemand betaalt graag (te veel) belasting.

    Daarom is in het huidige coalitieakkoord afgesproken dat de OZB geen sluitpost van de begroting mag zijn en niet met meer dan de inflatiecorrectie mag worden verhoogd. Tijdens de raadsvergadering kwam daarom het voorstel om zowel de leges als de OZB met 2%, de inflatiecorrectie te verhogen.

    Lees verder