-
Vragen over inburgeringsbeleid
Lees verderSinds januari van dit jaar ligt de uitvoering van de Wet inburgering bij de gemeente. Er zijn daardoor weer nieuwe taken bijgekomen en de ChristenUnie heeft hier vragen over. Een goede inburgering is van groot belang voor zowel de mienskip als de inburgeraar zelf. De aanwezigheid van een tolk of begeleider bij gesprekken met de gemeente kan daarin het verschil maken.
-
Vragen over armoede in de gemeente
Lees verderDe moeiten over de gasprijzen vliegen ons elke dag om de oren. Veel heeft te maken met landelijk beleid. Echter de energietoeslag is een taak van de gemeente. We horen vooral in de grote steden dat deze vaak niet aangevraagd wordt. Ook dat veel mensen moeite hebben met de (digitale) aanvraag. Daarnaast vragen we ons af hoe het nu staat met de gedupeerden toeslagenaffaire. Deze beide zaken kunnen zorgen voor grote financiële problemen.
-
Onlasten situatie in Ter Apel
Lees verderDe nood in Ter Apel wordt steeds hoger en de omstandigheden steeds slechter. Het is een situatie waar iedereen verdrietig van wordt. Maar vervolgens gaan we over tot de orde van de dag. In onze ogen moet er dringend iets gebeuren om de situatie in Ter Apel te verbeteren en kunnen we het niet blijven afschuiven. Na de afspraken in de ministerraad willen we graag meegenomen worden, we vinden het belangrijk dat de raad op de hoogte blijft van eventuele afspraken. Ook wllen we van het college weten wat zij tot nu toe hebben gedaan om de situatie in Ter Apel te ontlasten en het aantal statushouders te vestigen. Heeft het college gekeken naar extra mogelijkheden?
-
Zorgen over oplopende wachtlijsten jeugdzorg
Lees verderLandelijk zien we de wachtlijsten in de jeugdzorg oplopen. Onlangs geeft één van de grote organisaties in Nederland aan niet meer op tijd de juiste hulp te kunnen bieden. Wij willen daarom van het college weten hoe de situatie in Achtkarspelen is. We stellen schriftelijke vragen. Een oplopende responstijd kan een indicatie zijn die leidt tot wachtlijsten.
Hoewel het beschikbaar zijn van goede jeugdzorg belangrijk is en blijft mag het niet het antwoord zijn op opvoedvragen of problemen. Het is een uiterste noodmaatregel als een kind echt niet op kan groeien in een veilige omgeving. Een onveilige omgeving ontstaat vaak al vele stappen voor de inzet van jeugdzorg door andere problemen in gezinnen. Daarom willen wij inzetten op preventie door betere opvoedondersteuning en eerder hulp bieden bij dreigende problemen in gezinnen. Als we aan de voorkant gezinnen beter ondersteunen bij het laten opgroeien van hun kinderen voorkomen we dat gezinnen onder druk komen te staan, waardoor (tijdelijke) problemen in gezinnen minder vaak leiden tot zwaardere jeugdzorg.