Berichten over Energiearmoede

 1. Kleingeld.jpg
  Toos van der Vaart VK
  Door Toos van der Vaart-Kralt op 18 januari 2023

  Koud en Nieuw

  Allereerst willen we iedereen een goed en warm nieuwjaar wensen! Het is een onzekere tijd en de energierekening is voor sommigen nauwelijks op te brengen. Laatst stond er een stuk van een huisarts in de krant dat er ouderen zijn die de verwarming niet meer aan durven te zetten. Dat is natuurlijk verschrikkelijk.

  Energiecoach behouden

  Veel partijen in de gemeente, waaronder ook wij hebben vragen gesteld over energie armoede. We hebben met steun van andere partijen in de raad ervoor  gezorgd dat de energiecoach niet is wegbezuinigd. Er zijn ook maatregelen van de landelijke en provinciale overheid om inwoners incidenteel te ondersteunen. Er is vorig jaar en dit jaar €1300 voor mensen met een uitkering en de laagste inkomens

  Lees verder
 2. Kleingeld.jpg
  cuachtklogo
  Door Webredactie ChristenUnie Achtkarspelen op 14 oktober 2022

  Raadsvergadering 14 oktober 2022

  Ook de raad in Achtkarspelen maakt zich zorgen over haar inwoners die te maken krijgen met torenhoge energiekosten. Er worden dan ook verschillende moties ingediend om inwoners en maatschappelijke voorzieningen te ondersteunen. De ChristenUnie ziet dat de groep die net boven het sociaal minumum uitkomt tussen wal en schip vallen. Er is een grote groep mensen die net niet in aanmerking komt voor de energietoeslag omdat ze misschien €10 tot €100 boven de 120% van het minimum zitten. 

  Lees verder
 3. Revolutie van dienstbaarheid.jpg
  Toos van der Vaart VK
  Door Toos van der Vaart-Kralt op 30 september 2022

  Mag ik dan bij jou?

  Wat een prachtig gezongen lied is dat, ik denk dat iedereen het kent. Als de oorlog komt: mag ik dan bij je schuilen…Het eindigt met : en als ik bij jou mag dan mag jij bij mij. Als je dat goed op je in laat werken is het dus zo dat als jij iets voor mij doet, wil ik wel iets voor jou doen. Zo werkt het vaak, maar wat zou het mooi zijn als het andersom was. Iets voor anderen doen zonder iets terug te vragen. Meestal gebeurt het dan vanzelf dat een ander ook iets voor jou wil doen als dat nodig is, maar ook zonder dat kan het een goed gevoel geven iets voor een ander te doen. Het is een tijd waarin het hard nodig is dat we iets voor elkaar doen.

  Lees verder
 4. Kleingeld.jpg
  Toos van der Vaart VK
  Door Toos van der Vaart-Kralt op 8 september 2022

  Vragen over armoede in de gemeente

  De moeiten over de gasprijzen vliegen ons elke dag om de oren. Veel heeft te maken met landelijk beleid. Echter de energietoeslag is een taak van de gemeente. We horen vooral in de grote steden dat deze vaak niet aangevraagd wordt. Ook dat veel mensen moeite hebben met de (digitale) aanvraag. Daarnaast vragen we ons af hoe het nu staat met de gedupeerden toeslagenaffaire. Deze beide zaken kunnen zorgen voor grote financiële problemen. 

  Lees verder