-
Mobiliteitsbureau
Lees verderDe ynstek fan de ChristenUnie is in konstruktief krityske en posityve bydrage yn de ried te leverjen. Ik soe dus in moai ferhaal hâlde kinne oer de finansjele risseltaten en de goeie risseltaten fan de klanttevredenheidsûndersieken. Die binnen gewoan goed en ek dat mei sein wurde. Mar der falle ek oare saken op yn de stikken fan it mobiliteitsbureau die meitsje dat wy grutte moeite ha om it hjoed posityf te hâlden. De fraach die we ús derby stelt ha is: had it sin om die negatyfe saken te beneamen? Kin wy der wat oan feroarje? En yn dit gefal is it antwurd nee. Dêrom wolle weit hjir graach beneame wer it ferfelende sentiment omtrint it mobilitetisbureau no eins wei komt.
-
ChristenUnie stelt vragen over ongeoorloofde heffing van waterschapslasten
Lees verderSinds 2016 is er in Achtkarspelen door het Wetterskip ten onrechte zuiveringsheffing geheven van inwoners met een IBA. Nadat het Wetterskip het onderhoud aan de IBA’s beëindigde bleef het wel heffingen innen. 8 jaar lang hebben sommige inwoners te veel betaald. Het Wetterskip betaalt echter maar voor 5 jaar terug en beroept zich op beleidsregels ambtshalve vermindering die een maximale termijn van 5 jaar toestaan. Er schijnen wel mogelijkheden te zijn om hiervan af te wijken omdat gemeenten en waterschappen autonoom zijn in hun eigen belastinggebied. Toch blijkt dit in de praktijk niet te gebeuren en wordt er verwezen naar de gemeenschappelijke regeling het Noordelijk Belastingkantoor die de aanslagen voor het Wetterskip int. Naast deze onterechte inning bij inwoners is er ook verzuimd verontreinigingsheffing aan de gemeente op te leggen. Deze is voor 3 jaar met terugwerkende kracht geïnd. De ChristenUnie heeft hierover de volgende vragen:
-
Zonder geld geen gemeente - Motie
Lees verderHet gemeentefonds is de grootste inkomstenbron van de gemeente. Door de herverdeling van dit geld die gepaard gaat met een bezuinigng vn 3 miljard staat de gemeentelijke begroting in Achtkarspelen onder druk. Verwacht wordt dat per 2026 een groot tekort in de begroting zal ontstaan. Met de vele taken die de afgelopen jaren vanuit het Rijk naar gemeenten zijn verschoven een hele zorgelijke zaak. Het is van groot belang dat we gezamenlijk ons geluid hierover laten horen in Den Haag. De ChristenUniefractie in de Tweede Kamer doet goed werk en is zich goed bewust van de problematiek, ook op onze provinciale fracties kunnen we rekenen. Maar ook vanuit de gemeenten zelf moeten we er alles aan doen om de huidige plannen aan te passen.
-
Koersbepaling nieuwe gemeentelijke organisatie
Lees verderDoor het raadsbesluit om de samenwerking met T-diel te stoppen moet een nieuwe gemeentelijk organisatie ingericht worden. Voordat daar mee wordt begonnen is het goed om daar als raad richting aan te geven. Dat doen we als raad door te vraag te beantwoorden: welk gemeente willen we zijn? De koersbepaling zoals we die in februari is bepsproken probeert antwoord op die vraag te geven.
-
Bijdrage begroting 2024
Lees verderToen ik in 2018 mijn eerste voorzichtige stapjes in de politiek zette mocht ik als steunfractielid een stukje voor de spreekbuis schrijven. Dat ging toen al over vertrouwen in de politiek en hoe deze mij vormde in mijn motivatie om de politiek in te gaan. Daar wil ik graag een klein stukje uit citeren:
Met `ik had geen gelijk` verdien je meer respect dan met ` ik zei het toch?` Een wijze les voor mij als nieuwkomer in de politiek. De praktijkvoorbeelden werden mij op een presenteerblaadje aangeboden door de gemeenteraad tijdens de ophef over precariobelasting.Als gemeenteraadslid vertegenwoordig je de inwoners van Achtkarspelen. Je zit er dus niet voor jezelf. Fracties maken keuzes met de beste bedoelingen voor de burger. Zoals de precariobelasting. Achteraf blijkt dat deze keus dusdanig financiële gevolgen heeft voor de burger dat je daar niet meer achter kan staan. Dat was en is niet de intentie van de heffing. Een meerderheid die voor stemde in 2014 wil daarom nu de belasting terug draaien en zeggen daarmee “ ik had geen gelijk “
-
Nota Frysk taalbelied
Lees verderMei nocht en wille haw ik yn dizze nota Frysk taalbelied de plannen fan de gemeente lêzen om it Frysk noch mear te stimulearjen yn ús gemeente. It begjint fuort goed mei in prachtich gedicht fan ús wâldsjonger Marcel Smit. Allerearst derfoar grutte kompliminten.
Yn it algemien is der yn dize nota op alle mooglike terreinen neitocht op hokker wize de Fryske taal stimuleare wurde kin. Fan it konsultaasjeburo oant it bedriuwslibben en fan skoallen oant kultuer en media. Der komme ferskate ideeën nei foaren wer we as fraksje efter stean en bliid fan wurde. Goed ek om te sjen dat de ideeën fan de jongerenried opnaam binnen. Ek kinne we ús goed foarstelle dat de pear oerkes yn de wike dy beskikber wiene foar it taalbelied te min binne en der in oanfraach is foar útwreiding fan de beskikbare oeren
-
Jaarrekening Achtkarspelen 2022
Lees verderDe jaarrekening van 2022 lijkt een herhaling van het jaar daarvoor. Ook toen mochten we een positief resultaat wegschrijven naar de algemene reserve. Nu spreken we met 4 miljoen meer van een positief resultaat van 6,2 miljoen. Met de onzekere financiële toekomst is dat geen overbodige luxe. Het lijkt dan ook een verstandige keuze van het college om het volledige resultaat in de reserve te storten. Toch denken wij als ChristenUnie net even anders en zien we liever dat er een deel wordt geïnvesteerd in de samenleving. Nu we weten dat er op veel gebieden een tekort aankomt en dat de zwakste inwoners als eerste raakt, is het zaak om onze inwoners weerbaar te maken. Voorkomen is beter dan genezen, versterk daarom juist nu de samenleving. Gezien de onzekere financiën vanaf 2026 is het niet verstandig dat te doen met structurele uitgaven, maar kunnen we nu wel incidentele maatregelen nemen om te kijken waar projecten met een preventief karakter aan de achterkant besparingen opleveren. Dat is niet alleen een financiële keus, maar juist bedoeld om persoonlijk leed bij inwoners te voorkomen. We verwachten daarin meer ambitie bij dit college en denken aan pilots voor schuldhulpverlening, budgetcoaching, energie ongelijkheid en onderwijsachterstanden.
-
Regiovisie Jeugdhulp
Lees verderDe ChristenUnie heeft de Fryske regiovisie Jeugdhulp met scherpe belangstelling gelezen. De jeugdhulp staat sinds de transitie in 2015 zwaar onder druk en inmiddels is de staatsecretaris alweer bezig de jeugdzorg te hervormen.
Er wordt ingezet op het voorkomen van jeugdzorg en dat vinden we belangrijk als ChristenUnie. Want problemen die te voorkomen zijn hoef je ook niet op te lossen en dat scheelt veel leed.
Maar niet elke afwijking in ontwikkeling of gedrag is direct een probleem. We grijpen vaak te snel in op symptomen en kijken te weinig naar de onderliggende oorzaak. Dat blijkt ook uit het onderzoek "Betrek mij gewoon"
Het rapport analyseert de hulpverleningsgeschiedenis van ruim 30 jongeren die in een jeugdzorginstelling terecht zijn gekomen. Die hadden toen al gemiddeld 10 jeugdzorgtrajecten – van gezinstherapie tot een training ter beheersing van ADHD – achter de rug, waarvan het overgrote deel nauwelijks resultaat had. Wel waren de kinderen ondertussen gemiddeld 9 keer verhuisd en 4 keer van school gewisseld.
-
Zienswijze bus concessie 2024-2034
Lees verderDe bereikbaarheid en daarmee de leefbaarheid van het platteland staat duidelijk onder druk. Vervoersarmoede; niet meer in staat zijn om je te verplaatsen ligt op de loer, met alle gevolgen van dien.
Als ChristenUnie zijn we net als alle andere partijen van mening dat elk dorp bereikaar en ontsloten moet blijven en vinden we goed openbaar vervoer heel belangrijk.
Toch zien we de laatste jaren alleen maar een teloorgang in het openbaar vervoer. Lijnen worden verschraald of geschrapt. In Achtkarspelen hebben we door de verscharling van lijn 13 straks geen rechtstreekse verbinding meer tussen onze dorpen en Leeuwarden. Voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer wordt het dan een hele toer om buiten spitstijden fatsoenlijk naar het ziekehuis te komen of voor de jeugd om op school te komen. Hoe kan dat nu, terwijl we allemaal graag willen en de noodzaak zien van een goed openbaarvervoersnetwerk.
-
Bydrage ChristenUnie oer jierstikken MOA
Lees verderEen Nederlandse versie van deze bijdrage kunt u hieronder downloaden.
Maatskiplike winst is mei gjin jild te beteljen
Dit jier bestiet de MOA 5 jier. De ChristenUnie is grutsk op dit wurkbedriew wer eltsenien meidwaan kin. Wat dyn eftergrûn ek is: do hearst derby. It wurk wat hjir dien wurdt is fan waarde foar de mienskip en foar de minsken sels.
De doelstelling fan de MOA is om mear minsken gelok te bringen, lêze we yn de Feanster. "We zetten mensen voorop en niet het werk" seit directeur Sipko Postma.
In moaie manier fan sjen nei de mienskip. Want winst mat net altyd oer jild gean, it is ek winst as minsken meidwaan kinne yn de mienskip. It is ek winst as de MOA in útstream fan 20% realisearet. It is ek winst as minsken har wurk as sinfol ervare en tagelyk de mienskip der waardearing foar hat. Dat sjogge we moai werom by it projekt om zwerfafval op te rûmjen en prullenbakken yn it bûtengebiet te leegjen. It falt ynwenners op dat de gemeente skjinner is en dat is ek winst foar it miljeu. We binne bliid dat ús moasje foar prullenbakken yn it bûtengebiet hjir ek daadwerkelijk wat oplevere hat. Der wurdt goed gebrûk makke fan de prullenbakken en wy ûntfange sinjalen dat der binnen de beboude kom sels wol wat prullenbakken by kinne omdat de prullenbakken die der binne faak oan de kop ta fol sitte. Is de wethâlder der mei bekend?
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- Volgende pagina