-
Regiovisie Jeugdhulp
Lees verderDe ChristenUnie heeft de Fryske regiovisie Jeugdhulp met scherpe belangstelling gelezen. De jeugdhulp staat sinds de transitie in 2015 zwaar onder druk en inmiddels is de staatsecretaris alweer bezig de jeugdzorg te hervormen.
Er wordt ingezet op het voorkomen van jeugdzorg en dat vinden we belangrijk als ChristenUnie. Want problemen die te voorkomen zijn hoef je ook niet op te lossen en dat scheelt veel leed.
Maar niet elke afwijking in ontwikkeling of gedrag is direct een probleem. We grijpen vaak te snel in op symptomen en kijken te weinig naar de onderliggende oorzaak. Dat blijkt ook uit het onderzoek "Betrek mij gewoon"
Het rapport analyseert de hulpverleningsgeschiedenis van ruim 30 jongeren die in een jeugdzorginstelling terecht zijn gekomen. Die hadden toen al gemiddeld 10 jeugdzorgtrajecten – van gezinstherapie tot een training ter beheersing van ADHD – achter de rug, waarvan het overgrote deel nauwelijks resultaat had. Wel waren de kinderen ondertussen gemiddeld 9 keer verhuisd en 4 keer van school gewisseld.
-
Vragen over veiligheid inkoop jeugdzorg
Lees verderNaar aanleiding van de berichtgeving op Omrop Fryslân en een ingezonden brief van "Jeugdhulp voldoende beschermd" over de situatie bij behandelcentrum Woodbrookers in Korte Hemmen maakt de ChristenUnie zich zorgen over het toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de ingekochte jeugdzorg door Achtkarspelen. We stellen daarom schriftelijke vragen aan het college.
-
Kadernota 2023
Lees verderDe ChristenUnie fractie komt bij de kadernota met 4 voorstellen. Twee daarvan gaan over ondersteuning van gezinnen, de andere twee over energiecoaching en energiekosten. Daarnaast dienen we in samenwerking met andere partijen nog 6 moties in om het gemeentelijk beleid bij te sturen.
-
Zorgen over oplopende wachtlijsten jeugdzorg
Lees verderLandelijk zien we de wachtlijsten in de jeugdzorg oplopen. Onlangs geeft één van de grote organisaties in Nederland aan niet meer op tijd de juiste hulp te kunnen bieden. Wij willen daarom van het college weten hoe de situatie in Achtkarspelen is. We stellen schriftelijke vragen. Een oplopende responstijd kan een indicatie zijn die leidt tot wachtlijsten.
Hoewel het beschikbaar zijn van goede jeugdzorg belangrijk is en blijft mag het niet het antwoord zijn op opvoedvragen of problemen. Het is een uiterste noodmaatregel als een kind echt niet op kan groeien in een veilige omgeving. Een onveilige omgeving ontstaat vaak al vele stappen voor de inzet van jeugdzorg door andere problemen in gezinnen. Daarom willen wij inzetten op preventie door betere opvoedondersteuning en eerder hulp bieden bij dreigende problemen in gezinnen. Als we aan de voorkant gezinnen beter ondersteunen bij het laten opgroeien van hun kinderen voorkomen we dat gezinnen onder druk komen te staan, waardoor (tijdelijke) problemen in gezinnen minder vaak leiden tot zwaardere jeugdzorg.