-
Leadergelden & Leefbaarheid Achtkarspelen
Lees verderNederland vergrijst en ook in Noordoost Fryslân is dit verschijnsel niet onbekend. Met het oog op de woningmarkt is dat een probleem. Er zijn te weinig geschikte woonvormen voor ouderen, zeker ook omdat men steeds langer thuis woont. Initiatieven zijn er inmiddels wel. In Surhuisterveen wordt hard gewerkt aan het realiseren van de plannen voor een Knarrenhof. Door de burger wel te verstaan.
Maar we zien ook dat de weg van plan naar realisatie soms lang en moeilijk is. Vanuit de politiek zijn er verschillende ondersteuningsmogelijkheden Maar de weg naar subsidie en steun blijkt vaak een smal zijweggetje te zijn waaraan gemakkelijk voorbij gelopen wordt.
Vanuit de provincie worden de zogenaamde Leadergelden beschikbaar gesteld. Dit ‘Leadergeld’ wordt ingezet ter stimulering van grotere leefbaarheidsprojecten. De gelden zijn beschikbaar voor energiecoöperaties, nieuwe zorgconcepten, woningbouw, duurzaamheid en verbetering van de leefbaarheid van de woonomgeving.
-
Aantrekkelijk wonen in Achtkarspelen, nu en in de toekomst
Lees verderWoningkrapte is ook in Achtkarspelen de laatste jaren actueel. De ChristenUnie fractie zet zich al enige tijd in om dit op de agenda te krijgen bij gemeente en provincie. Vandaag maakt het college bekend dat Achtkarspelen de komende jaren met ambitie gaat bouwen. Er komt een totaalprogramma voor het bouwen van 648 woningen in de 12 dorpen van onze gemeente.
-
Coalitie wil ook buitenstedelijk bouwen in Achtkarspelen
Lees verderZoals in veel gemeenten in Fryslân is de woningmarkt in Achtkarspelen de afgelopen jaren na een periode van krimp sterk aangetrokken. Waar eerder de Provincie bouwwensen van burgers en gemeente afremde, staan de meeste seinen om de bouwambities in Achtkarspelen te realiseren inmiddels op groen. Het provinciaal beleid is eerder dit jaar verruimd doordat gemeenten meer vrijheden krijgen om in de dorpskernen te bouwen.
-
Wonen in Achtkarspelen
Lees verderInwoners van onze gemeente werken voor het grootste deel buiten Achtkarspelen. Een onderzoek van het CBS uit 2017 bevestigt dat bijna 70% van de in loondienst werkende inwoners dit doet buiten onze gemeentegrens. Dat kwalificeert Achtkarspelen als woongemeente.
En met twaalf dorpen en heel wat buurtschappen hebben we hier een prachtig woonklimaat. Gesitueerd tussen Groningen en Leeuwarden hebben we hier dus een uitstekende uitvalsbasis om van betekenis te zijn voor beide provincies.
Maar om een mooie woongemeente te zijn en te blijven is het in ieder geval van belang om actueel in te spelen op voldoende woongelegenheid.
-
Goede voornemens
Lees verderDe laatste raadsvergadering van dit jaar is achter de rug.
Traditiegetrouw worden hierin de belastingvoorstellen voor het komende jaar behandeld.
Hoewel belasting betalen op zich natuurlijk een mooie manier is om samen het land draaiende te houden en onze voorzieningen te bekostigen, wekt alleen het woord al enorme weerzin op bij veel mensen. Niemand betaalt graag (te veel) belasting.
Daarom is in het huidige coalitieakkoord afgesproken dat de OZB geen sluitpost van de begroting mag zijn en niet met meer dan de inflatiecorrectie mag worden verhoogd. Tijdens de raadsvergadering kwam daarom het voorstel om zowel de leges als de OZB met 2%, de inflatiecorrectie te verhogen.
-
Achtkarspelen oars as oars
Lees verderAchtkarspelen is oars as oars, heb ik de laatste tijd vaak gehoord in de raadszaal.
Het is waar, ook ik ben een trotse Wâldpyk in hart en nieren en draag met regelmaat uit aan iedereen die het maar wil horen wat dat nou eigenlijk precies is. Het is moeilijk te vatten in woorden want er komt vooral ook gevoel bij kijken. Dat gevoel verbonden te zijn met de streek, met de grond en de mensen die er wonen.
Hier doen we de dingen oars as oars, op onze eigen manier. We zijn verbonden met elkaar en kijken vooral naar binnen, alles wat van buiten komt wordt met een gezonde dosis voorbehoud, ja soms zelfs met argwaan bekeken. We zijn recht door zee en houden er van dat dingen duidelijk zijn.