Berichten geschreven door Toos van der Vaart-Kralt

 1. 2022 01-24 DEVI.jpg

  ChristenUnie ziet duurzame ontwikkelingen bij DEVI in Buitenpost

  Tijdens een bezoek aan DEVI, "Duurzame Energie Voor Iedereen." ziet de ChristenUnie drie zeer enthousiaste jonge mensen die eind 2018 begonnen zijn met adviseren op het gebied van duurzaamheid, maar inmiddels ook qua uitvoering hun mannetje staan. De installatie van zonnepanelen is één van de expertises die de zes werknemers bij DEVI dagelijks uitvoeren.

  Lees verder
 2. Coronatijd 2.jpg
  Toos van der Vaart VK
  Door Toos van der Vaart-Kralt op 10 januari 2022

  Veel heil en zegen

  Het jaar is nu bijna twee weken oud en we hebben elkaar een gelukkig nieuwjaar of folle lok en seine gewenst. Vaak zonder er blijkbaar bij na te denken, want als je veel mensen om je heen hoort verwachten ze niet zoveel geluk. Er klinkt steeds meer onvrede en wantrouwen. Terecht? Begrijpelijk?

  Lees verder
 3. Suyderhuis kerstactie.jpg
  Toos van der Vaart VK Anita Vellema VK
  Door Toos van der Vaart-Kralt, Anita Vellema op 17 december 2021

  ChristenUnie steekt zorgtoppers de Friese Wouden een hart onder de riem

  Voor alle personeelsleden van de Friese Wouden die werkzaam zijn in Achtkarspelen komt de ChristenUnie Achtkarspelen met een kleine kerstattentie.

  Toos van der Vaart en Anita Vellema brengen namens de fractie een lekkere Tony's Chocolonely reep langs bij Haersmahiem en it Suyderhuys om de zorgtoppers een hart onder de riem te steken. 

  Lees verder
 4. top5groepsfoto.jpg

  Samen recht doen dáár kiest de ChristenUnie voor met nieuwe verkiezingsprogramma

  Door Toos van der Vaart-Kralt, Klaas Sietse van der Wal, Anita Vellema, Thea van Dekken, Tjidsger Spinder op 8 december 2021

  Als ChristenUnie willen we Achtkarspelen tot bloei brengen door te kiezen voor wat écht telt: samen recht doen. Hiervoor is een herwaardering van onze christelijke wortels - zoals oog hebben voor je naaste - meer dan ooit nodig. In onze maatschappij ligt de focus vaak op de vrijheid van het individu, terwijl individuen vooral tot bloei komen in gemeenschap met de ander. Deze gemeenschap vindt onder meer plaats binnen gezin, school, vereniging, kerk, dorp en land. 

  Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei.

  (Jeremia 29:7)

  Lees verder
 5. vluchtelingen.jpg
  Toos van der Vaart VK
  Door Toos van der Vaart-Kralt op 6 september 2021

  Mensen zoals wij

  Op de hele wereld zijn mensen zoals wij,
  die niet veel begeren en wensen zoals wij,
  om in rust en vrede te leven met elkaar,
  waarom is dat voor zo weinig mensen waar?

  Ieder land heeft grenzen, die mensen zoals wij,
  doodgewone mensen, die denken zoals wij,
  het gevoel gaan geven, dat aan de overzij,
  mensen wonen die heel anders zijn dan wij.

  Maar de dag zal komen dat wij beseffen gaan,
  dat het anders worden moet voortaan.
  Als wij onze kinderen gelukkig willen zien
  moeten wij verhinderen dat zij als wij misschien
  in een wereld leven en dat is nog de vraag
  die nog evenzeer verdeeld is als vandaag.

  Om in rust en vrede te leven met elkaar,
  waarom is dat voor zo weinig mensen waar?

  Lees verder
 6. economic-1050731_640.jpg
  Toos van der Vaart VK
  Door Toos van der Vaart-Kralt op 8 juli 2021

  Kadernota 2022-2025

  De  ChristenUnie wil kiezen voor wat écht telt. En wat telt écht? De inwoners van onze gemeente, daar gaat het om en we denken dan vooral aan die inwoners die een steuntje in de rug nodig hebben. Het liefst van de mensen die om hen heen staan, maar dat is niet altijd mogelijk. En laten we daarbij opmerken dat er  veel goede dingen gebeuren, er is veel mienskipszin en er zijn heel veel vrijwilligers bezig in onze gemeente. Daarom dank aan allen die zich inzetten voor een ander. En geweldig dat we de bibliotheken hebben kunnen houden en de zwembaden. De ChristenUnie wil een bloeiende gemeente zijn, maar daarvoor zal wat er bloeit onderhouden moeten worden en soms nieuwe zaadjes geplant moeten worden. Het is ook weer niet zo dat de gemeente dingen moet overnemen die mensen zelf kunnen, maar mensen moeten wel aan kunnen kloppen als het even of langer niet lukt. Rentmeester zijn gaat om goed zorgen voor álles wat je is toevertrouwd . En dat is nogal wat… onze hele gemeente, de mensen, de natuur, de bodem, de gebouwen, de financiën daar mogen wij allemaal voor zorgen. Of in ieder geval maken dat ervoor gezorgd wordt.

  Lees verder
 7. Zorg voor de schepping.jpg
  Toos van der Vaart VK
  Door Toos van der Vaart-Kralt op 2 juli 2021

  Onze gemeente tot bloei brengen

  Hoe brengen wij onze gemeente tot bloei? Hiermee willen we aan de slag als thema voor de verkiezingen. Wat betekent dat en hoe doe je dat? Als we om ons heen kijken in deze tijd zien we hoe mooi alles bloeit en genieten we van het wonder dat elk jaar alles weer opnieuw tot bloei komt. In onze eigen tuin betekent het wel dat we ook kansen hiervoor moeten creëren. Als er alleen stenen in een tuin liggen zal er weinig bloei zijn. Maar ook bij lange droge perioden kan er weinig tot bloei komen. Zo is het ook bij mensen, er kunnen stenen op ons pad liggen of perioden van eenzaamheid of stress waardoor we niet kunnen bloeien.

  Lees verder

  Labels:

 8. Solidariteit.jpg
  Toos van der Vaart VK
  Door Toos van der Vaart-Kralt op 22 januari 2021

  Waardig oud zijn

  Wat hoor je het vaak: oud worden is mooi, oud zijn niet.De ChristenUnie heeft in Achtkarspelen met meerdere partijen het manifest Waardig ouder worden ondertekend. Dit omvat tien punten waarvan we er hier een paar noemen. Zo is er een punt over een generatiewoning en kleinschalige woonvormen. En ook het dementievriendelijk maken van de gemeente is één van de punten.

  Lees verder
 9. Geld.jpg
  Toos van der Vaart VK
  Door Toos van der Vaart-Kralt op 26 november 2020

  Begroten in tijden van schaarste

  De ChristenUnie is een partij van hoop, ook in moeilijke tijden. Voor velen van ons is dit een zware tijd. Mensen die eenzaam zijn, zich grote zorgen maken over hun werk. Gezinnen die alle ballen in de lucht proberen te houden tijdens het thuiswerken. Jongeren die zich opgesloten voelen…

  En toch is er ook een gevoel ‘samen staan we sterk.’ Diverse initiatieven om elkaar te helpen kwamen van de grond. En dat is precies wat de ChristenUnie graag wil. Er voor elkaar zijn, aandacht en oprecht oog hebben voor elkaar.

  We hebben elkaar nodig, zeker nu de financiële positie van iedere gemeente in Nederland, ook in Achtkarspelen zo onder druk staat.

  Het kan niet anders dan dat dit ook u en mij raakt. Er zal een nog groter beroep worden gedaan op zelfredzaamheid van de mienskip.

  Lees verder
 10. mantelzorg-banner
  Toos van der Vaart VK
  Door Toos van der Vaart-Kralt op 10 augustus 2020

  Dubbel en dwars

  Er is al veel gezegd over de tekorten in het sociaal domein. Dus lijkt het dubbel om hier weer over te beginnen, maar er zijn meerdere oorzaken waardoor het ook dubbel is en we eigenlijk dwars zouden moeten liggen.

  Lees verder

  Labels: , ,