De plannen voor waardig ouder in onze gemeente, die we als ChristenUnie Achtkarspelen onlangs zijn gestart in samenwerking met partners als de Friese Wouden, initiatiefnemers van de Knarrenhof in Surhuisterveen, PCOB-KBO en dagopvang Ot en Sien worden concreet nu de ingediende motie dementievriendelijke gemeente is aangenomen
Wat hoor je het vaak: oud worden is mooi, oud zijn niet.De ChristenUnie heeft in Achtkarspelen met meerdere partijen het manifest Waardig ouder worden ondertekend. Dit omvat tien punten waarvan we er hier een paar noemen. Zo is er een punt over een generatiewoning en kleinschalige woonvormen. En ook het dementievriendelijk maken van de gemeente is één van de punten.
ChristenUnie Achtkarspelen, PCOB Achtkarspelen, de initiatiefgroep Knarrenhof: wonen met zorg Surhuisterveen, Dagopvang Ot en Sien en de Friese Wouden ondertekenen een intentieverklaring waarin zij afspreken zich in te zetten voor een lokaal actieplan Waardig Ouder Worden 2.0.
De ChristenUnie is een partij van hoop, ook in moeilijke tijden. Voor velen van ons is dit een zware tijd. Mensen die eenzaam zijn, zich grote zorgen maken over hun werk. Gezinnen die alle ballen in de lucht proberen te houden tijdens het thuiswerken. Jongeren die zich opgesloten voelen…
En toch is er ook een gevoel ‘samen staan we sterk.’ Diverse initiatieven om elkaar te helpen kwamen van de grond. En dat is precies wat de ChristenUnie graag wil. Er voor elkaar zijn, aandacht en oprecht oog hebben voor elkaar.
We hebben elkaar nodig, zeker nu de financiële positie van iedere gemeente in Nederland, ook in Achtkarspelen zo onder druk staat.
Het kan niet anders dan dat dit ook u en mij raakt. Er zal een nog groter beroep worden gedaan op zelfredzaamheid van de mienskip.
Zoals in veel gemeenten in Fryslân is de woningmarkt in Achtkarspelen de afgelopen jaren na een periode van krimp sterk aangetrokken. Waar eerder de Provincie bouwwensen van burgers en gemeente afremde, staan de meeste seinen om de bouwambities in Achtkarspelen te realiseren inmiddels op groen. Het provinciaal beleid is eerder dit jaar verruimd doordat gemeenten meer vrijheden krijgen om in de dorpskernen te bouwen.
De afgelopen tijd stonden de dykswallen en elzensingels in Achtkarspelen hoog op de politieke agenda. Deze zo karakteristieke onderdelen van het Wâldse landschap zijn ons niet alleen dierbaar om het smûk skaadzjend beamtegrien, maar hebben voor de biodiversiteit en daarmee voor een duurzame toekomst ook een functie. Reden te meer om ze te beschermen met beleid. Maar wat kunnen we leren van Gods wonderlijke schepping, als het gaat over hoe om te gaan met die biodiversiteit en de natuur? Douwe van Oosten schreef er over in de Spreekbuis van 30 september.
Er is al veel gezegd over de tekorten in het sociaal domein. Dus lijkt het dubbel om hier weer over te beginnen, maar er zijn meerdere oorzaken waardoor het ook dubbel is en we eigenlijk dwars zouden moeten liggen.
De laatste bijeenkomst van de raad voor de zomervakantie is gebruikelijk de Kadernota waarbij de Kaders aangegeven worden hoe het beleid er het komende jaar uit komt te zien. Partijen komen dan met voorstellen wat zij belangrijk vinden wat er moet gebeuren in de gemeente en proberen daar een meerderheid voor te krijgen. Bij monde van fractievoorzitter Toos van er Vaart gaf de ChristenUnie haar reactie hierop bij de algemene beschouwingen.
Inwoners van onze gemeente werken voor het grootste deel buiten Achtkarspelen. Een onderzoek van het CBS uit 2017 bevestigt dat bijna 70% van de in loondienst werkende inwoners dit doet buiten onze gemeentegrens. Dat kwalificeert Achtkarspelen als woongemeente.
En met twaalf dorpen en heel wat buurtschappen hebben we hier een prachtig woonklimaat. Gesitueerd tussen Groningen en Leeuwarden hebben we hier dus een uitstekende uitvalsbasis om van betekenis te zijn voor beide provincies.
Maar om een mooie woongemeente te zijn en te blijven is het in ieder geval van belang om actueel in te spelen op voldoende woongelegenheid.