-
Perspectief voor jongeren
Lees verderSteeds meer Nederlandse jongeren ervaren mentale klachten. Dat blijkt uit onderzoek van statistiekbureau CBS. In 2019 had namelijk bijna 13% van de 18- tot 25-jarigen psychische problemen. Afgelopen jaar was dat ruim 22%. Bijna 10% toename binnen twee jaar dus. Dit probleem bestaat ook in Achtkarspelen.
Onderzoeksbureau I&O Research meldt dat 25% van de Nederlanders hierover praten moeilijk vindt. Daarom benoem ik graag verschillende digitale en telefonische mogelijkheden voor hulp: jongeren tot 18 jaar kunnen gebruik maken van de Kindertelefoon (kindertelefoon.nl). Voor 18- tot 25-jarigen is telefoonlijn Alles Oké? (allesoke.nl) ontwikkeld. Stichting Chris (chris.nl) is beschikbaar voor deze én oudere leeftijden. Verder kunnen bijvoorbeeld huisartsen en schoolmentoren hulp bieden. -
Even voorstellen: Tjidsger Spinder
Lees verderMijn naam is Tjidsger David Spinder en ik kom uit Drogeham. Als nummer vijf op de kieslijst in Achtkarspelen wil ik me richten op de jongeren in de gemeente. Via 'Perspectief' de jongerenorganisatie van de ChristenUnie zet ik me in voor de belangen van jongeren in de hele provincie Fryslân. Door de contacten die ik inmiddels heb opgedaan door mijn betrokkenheid bij de ChristenUnie merk ik dat de jeugd serieus genomen wordt binnen de partij. We worden actief betrokken bij alles wat er speelt en als het nodig is ook ondersteunt door partijgenoten bij onze acties.
-
Meer aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren
Lees verderEr moet meer aandacht komen voor de mentale gezondheid van onze jongeren. Daarom heeft de ChristenUnie in Achtkarspelen samen met jongeren het actieplan Hoopvol Perspectief gelanceerd. Cijfers laten een somber beeld zien als het gaat om de gezondheidsproblemen die jongeren ervaren. Denk aan eenzaamheid, somberheid en angst. Recent bleek dat het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding om het leven is gekomen, het afgelopen jaar met 15 procent is gestegen. In de zomer van 2021 gaven drie op de tien jongeren aan psychische zorgen of problemen te hebben. Maar ook al in 2019, voor corona, uitte het SER jongerenplatform zijn zorgen over de hoge mentale druk onder studenten en sprak over aanzienlijke studiestress en prestatiedruk.
-
Samen recht doen dáár kiest de ChristenUnie voor met nieuwe verkiezingsprogramma
Door Toos van der Vaart-Kralt, Klaas Sietse van der Wal, Anita Vellema, Thea van Dekken, Tjidsger Spinder op 8 december 2021
Lees verderAls ChristenUnie willen we Achtkarspelen tot bloei brengen door te kiezen voor wat écht telt: samen recht doen. Hiervoor is een herwaardering van onze christelijke wortels - zoals oog hebben voor je naaste - meer dan ooit nodig. In onze maatschappij ligt de focus vaak op de vrijheid van het individu, terwijl individuen vooral tot bloei komen in gemeenschap met de ander. Deze gemeenschap vindt onder meer plaats binnen gezin, school, vereniging, kerk, dorp en land.
Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei.
(Jeremia 29:7)