-
Motie kleinschalige vluchtelingenopvang in Achtkarspelen
Lees verderIn Groningen zien we een burgemeester met tranen in de ogen, we zien mensen buiten slapen in de kou en we zien dat er gewoon te weinig opvangplekken zijn. Er komen niet zoveel meer mensen die hierheen vluchten, maar er is vooral een opvangprobleem. Veel AZC’S werden gesloten toen in 2017 het aantal afnam. Daarom is er nu het volgende aan de hand.
-
Regioplan beschermd wonen
Lees verderHet regioplan ‘De Fryske oanpak Beschermd Wonen’ gaat over visie, inhoudelijke ontwikkelingen, de vorm van regionaal samenwerken en over het verdelen van middelen en risico’s binnen alle 18 gemeenten van de provincie Fryslân. In 2015 is Beschermd Wonen (BW) als maatwerkvoorziening binnen de Wmo2015 een taak geworden van de centrumgemeente Leeuwarden uitgevoerd via Sociaal Domein Fryslân (SDF). De Friese gemeenten hebben afspraken gemaakt over het inrichten van BW in Fryslân. Vanuit de Rijksoverheid wordt aangenomen dat regiogemeenten beter in staat zijn om aan te sluiten bij de situatie van de inwoner. Doel is om de transitie te maken van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis. Om deze transitie te realiseren is er landelijk gewerkt aan een woonplaatsbeginsel voor Beschermd Wonen cliënten en aan een financieel verdeelmodel zodat doorgedecentraliseerd kan worden naar alle individuele gemeenten.
Het college stelt de raad voor het regioplan ‘De Fryske Oanpak Beschermd Wonen vanaf 2022’ vast te stellen. -
Kleinschalige opvang asielzoekers
Lees verderWe kennen allemaal de problemen die ontstaan in Ter Apel als gevolg van het verblijf van te veel mensen dan waarvoor de locatie geschikt is. De situatie is wat de ChristenUnie fractie betreft inhumaan en onhoudbaar. Van gemeenten wordt gevraagd extra opvangplekken beschikbaar te stellen. Omdat we denken dat kleinschalige opvang in Achtkarspelen passender is dan grootschalige opvang dienen we samen met PvdA en Grienlinks een motie in om binnen de gemeente te kijken naar de mogelijkheden. Deze solidariteit is niet alleen nodig voor mensen in nood, maar ook voor de gemeente Ter Apel die nu grotendeels alleen opdraait voor deze verantwoordelijkheid.
-
VANG doelstellingen niet behaald in Achtkarspelen
Lees verderVan Afval Naar Grondstof; de landelijke VANG doelstelling ligt op 100 kilo restafval per persoon per jaar. In Achtkarspelen halen we dat bij lange na niet en zitten we nog op 132 kilo per persoon. En dat is ná de afvalscheiding bij Omrin, waar nascheiding van plastic plaatsvindt. De doelstelling voor 2025 is 30 kilo per persoon per jaar. Dat is nog ver weg in onze gemeente. Voor de ChristenUnie reden het onderwerp te agenderen bij de raad.
-
Dag van de Mantelzorg
Lees verderVandaag is de dag van de mantelzorg. Voor veel mensen is het elke dag, dag van de mantelzorg. Maar op deze dag denken we aan de mensen die als een mantel om een ander heen zijn. De landelijke ChristenUnie heeft een meldpunt geopend waar mantelzorgers terecht kunnen met vragen. Ook hebben ze negen mooie voorstellen om de zorg beter te maken. Samen met andere partijen noemen ze dit de coalitiesamenleving.
-
Participatieverordening
Lees verderMet de voorliggende participatieverordening kan de fractie van de ChristenUnie instemmen. Het is goed om te lezen dat de verordening uitgaat van vertrouwen in de inwoner en vol inzet op preventieve instrumenten om te voorkomen dat inwoners het zelf niet meer redden om mee te doen in de samenleving. We hopen dat er in de praktijk ook gehandeld gaat worden naar de geest van de wet zoals die beschreven wordt in de verordening. We zijn blij terug te zien dat na de gevoerde discussie in de raad over giften en melden daarvan van bijstandsgerechtigden onderstaande is opgenomen in de verordening;
Wij hebben minimaal twee keer per jaar een contactmoment met onze inwoners waarbij we diverse
zaken bespreken. Zo hebben en houden wij onze inwoners in beeld. -
Algemene beschouwingen Kadernota 2024
Lees verderAllereerst dank aan het college en medewerkers voor al het werk wat verzet is om deze kadernota te maken. De zevende kadernota die ik meemaak in mijn raadsperiode en de meest vreemde tot nu toe. Omdat ten tijde van het maken van deze Kadernota nog geen duidelijkheid was over fusie of ontvlechting worden veel plannen en vooral fte’s als tijdelijk opgevoerd en gedekt uit de reserve. Dit baart ons wel zorgen, want hoe moet dat dan verder nu we weten dat er een ontvlechting gaat komen? Want van de meeste fte’s lijken deze structureel nodig te zijn en niet voor één of twee jaar. We zien het echt somber in en dan kan iemand wel verkondigen dat geld niets betekent, dat geld geen dienstverlening is, maar hoe kan je zonder geld zorgen voor een goede dienstverlening? Hoe kunnen we onze inwoners ten dienste zijn als er nergens geld voor is en de aandacht van het (waarschijnlijk weinige) personeel naar de ontvlechting gaat? Dit wordt ons inziens de grootste uitdaging de komende tijd. Het is zo makkelijk gezegd dat het niet om geld draait als je zelf geld hebt. Maar om de goede dingen te kunnen doen voor onze inwoners is geld wel noodzakelijk naast goed personeel. Er was al gevraagd de Kadernota te behandelen met de hand op de knip en dat zal nu helemaal moeten. We komen dan ook met een aantal moties die in elk geval weinig kosten, maar hopelijk wel wat opleveren.
-
ChristenUnie bezorgd over sluiten it Koartling Buitenpost
Lees verderAls donderslag bij heldere hemel sluit it Koartling in Buitenpost haar deuren. De ChristenUnie is bezorgd over de voortzetting van de activiteiten die plaatsvinden in het buurtcentrum en stelt vragen aan het college. Maandagavond 23 januari gaat de ChristenUniefractie in gesprek met de jongeren en begeleiders van 't Stationnetje. Hebben zij een plek waar ze terecht kunnen?
-
Koud en Nieuw
Lees verderAllereerst willen we iedereen een goed en warm nieuwjaar wensen! Het is een onzekere tijd en de energierekening is voor sommigen nauwelijks op te brengen. Laatst stond er een stuk van een huisarts in de krant dat er ouderen zijn die de verwarming niet meer aan durven te zetten. Dat is natuurlijk verschrikkelijk.
Energiecoach behouden
Veel partijen in de gemeente, waaronder ook wij hebben vragen gesteld over energie armoede. We hebben met steun van andere partijen in de raad ervoor gezorgd dat de energiecoach niet is wegbezuinigd. Er zijn ook maatregelen van de landelijke en provinciale overheid om inwoners incidenteel te ondersteunen. Er is vorig jaar en dit jaar €1300 voor mensen met een uitkering en de laagste inkomens
-
Cultuurnota út de kûlizen
Lees verderCultuur, wat heb ik daarmee? Cultuur zit overal in en kan verbinding brengen. Het is ook dynamisch want het verandert mee met de tijd, maar tegelijk worden oude waarden bewaard door cultuurvormen. Ik ben opgegroeid in Naarden, net buiten het oude vestingstadje wat een grote betekenis had. Naast dat je er mooi kon wandelen bracht het ook oorlog (wat voor mij als kind echt een vervanmijnbedshow was)dichterbij door de kanonnen op de vestingwallen en de dikke muren met schietgaten. Dat dit al bijna 350 jaar bewaard is gebleven is bijzonder. Ik vond het zo mooi dat ik nooit uit Naarden weg wilde, maar daar mijn hele leven blijven wonen. Totdat ik een Fries ontmoette en weer in een hele andere cultuur kwam. Met weer andere lang bewaarde bijzonderheden…
Belangrijk in deze cultuurnota vinden wij de verbindingen, verbinding met alle domeinen. Cultuur die overal in zit en mensen bij elkaar brengt. Het nieuwe: verbinding met hoe kijken we naar het klimaat, duurzaamheid en toegankelijkheid. Maar ook het oude: hoe zorgen we ervoor dat belangrijke gedachten en gebouwen bewaard blijven. Voor het laatste ligt nog wel een taak voor een goed gemeentelijk beleid ten aanzien van beeldbepalende panden en gevels.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 6
- Volgende pagina