Meer aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren
Er moet meer aandacht komen voor de mentale gezondheid van onze jongeren. Daarom heeft de ChristenUnie in Achtkarspelen samen met jongeren het actieplan Hoopvol Perspectief gelanceerd. Cijfers laten een somber beeld zien als het gaat om de gezondheidsproblemen die jongeren ervaren. Denk aan eenzaamheid, somberheid en angst. Recent bleek dat het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding om het leven is gekomen, het afgelopen jaar met 15 procent is gestegen. In de zomer van 2021 gaven drie op de tien jongeren aan psychische zorgen of problemen te hebben. Maar ook al in 2019, voor corona, uitte het SER jongerenplatform zijn zorgen over de hoge mentale druk onder studenten en sprak over aanzienlijke studiestress en prestatiedruk.
Tijdens een werkbezoek aan het Stationnetje in Buitenpost gaan Tjisdger Spinder, Toos van der Vaart en Anita Vellema in gesprek met jongeren. Wat zijn hun ervaringen en wat kan de politiek doen voor een beter persepctief voor jongeren? " We zijn onder de indruk van de heldere ideeën van deze jongeren. De politiek moet hier meer oog voor hebben en met jongeren in gesprek gaan bij het ontwikkelen van beleid. Niet over maar met de jongeren praten!" zegt de ChristenUnie fractie in Achtkarspelen.
Jongerendebat
Ook tijdens het jongerendebat op vrijdag 4 maart komen jongeren met goede aanvullingen op het actieplan. In het debat laten de jongeren flink van zich horen. Het laat zien dat jongeren iets toe te voegen hebben. "Deze punten nemen wij zeker mee de komende vier jaar in de gemeenteraad" zegt Anita Vellema namens de ChristenUnie.
Stem van de jongeren
Tjidsger Spinder, de nummer vijf op de kieslijst van de ChristenUnie is in Achtkarspelen de stem van de jongeren in de fractie. De bestuurskunde student is actief bij Perspectief, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie en draagt ook in de gemeenteraadsfractie zijn steentje bij. "Daar zijn we ontzettend blij mee" zegt Toos van der Vaart. "Wij hebben het beste voor met onze jongeren maar het zijn de jongeren zelf die weten wat voor hen het beste werkt. De prestatiemaatschappij legt een grote druk op jongeren, dat mag best een beetje minder. We hebben soms te hoge verwachtingen van onze jongeren en laten ze ondertussen wel starten met een studieschuld. Dan moet je niet verwonderd zijn dat er mentale problemen ontstaan. Daarom zijn we in ieder geval blij dat het leenstelstel wordt afgeschaft, maar we kunnen meer doen. Dáár wil de ChristenUnie de komende tijd hard op inzetten!"