
Onderzoek flexwoningen
Het afgelopen jaar is de woningbouw, of beter gezegd het gebrek daaraan, vaak onderwerp van gesprek geweest in de gemeenteraad. In de eerste vergadering na de zomer hebben het nu weer op de agenda. En terecht. Het vinden van een geschikte en betaalbare woning is, ook in onze gemeente, een groot probleem. Dat vindt iedereen maar het probleem is niet makkelijk op te lossen. Daarom moeten we creatief zijn. Eén van de die creatieve oplossingen zijn zogenaamde flexwoningen. De gedachte is dat je flexwoningen relatief snel neerzetten kunt en wanneer de woningen niet meer nodig zouden zijn zijn ze ook weer te verwijderen. Flexwoningen klinkt misschien een beetje armetierig, een soort keten, maar dat is zeker niet het geval. Het zijn woningen die van alle gemakken voorzien zijn, er netje uitzien en ik gewoon aan de nieuwbouwnormen voldoen. Maar zijn flexwoningen ook iets voor onze gemeente? De raad denkt van wel. In de Woonvisie hebben we daarom de ambitie uitgesproken om de komende jaren, tot 2026, 50 flexwoningen te realiseren. Het onderzoek naar haalbaarheid van flexwoningen staat nu op de agenda. De conclusie is redelijk duidelijk; de woningcorporatie SWA en de gemeente zien het bouwen van flexwoningen door SWA niet zitten. Nou kan dat natuurlijk een uitkomst zijn. Ook landelijk lopen flexwoningen vaak tegen problemen aan. Maar wat de ChristenUnie betreft is het hiermee niet klaar. Dat zit hem vast op twee dingen;
Als eerste. Waarom is in het onderzoek niet gekeken naar de plekken waar flexwoningen wel zijn gerealiseerd? Het ministerie heeft bij voorbeeld een publicatie opgesteld met succesverhalen. Daar zitten ook voorbeelden van plattelandsgemeenten tussen. Waarom lukt het daar wel en kan dat ons ook helpen? Daarnaast hebben we hier in de regio ook bouwers die deze woningen maken. Wat zijn hun ervaringen? We lezen daar in het gemeentelijke onderzoek niets over. Dat roept toch de vraag op of er niet met een te conservatieve bril naar deze materie gekeken is. Stond men wel voldoende open voor een andere uitkomst met alle uitdagingen van die daarbij horen?
En als tweede Het onderzoek richt zich op het bouwen van flexwoningen door SWA. Wat ons betreft is dit te smal. Hoe zit het met andere woningbouwcorporaties en private partijen? De vraag is dan ook welke conclusie trekt het college op basis van dit onderzoek; is dit het eind voor flexwoningen in Achtkarspelen en dus ook van de ambitie van de raad om de komende 2 jaar 50 flexwoningen te realiseren, of is het college van plan om verder te kijken. Dit laatste, dus verder kijken, is wat de ChristenUnie betreft noodzakelijk. Wij hebben niet de illusie dat flexwoningen het volledige probleem in Achtkarspelen zal oplossen maar we zitten ook niet in de luxe positie om kansen te missen. Daarvoor is het woningenprobleem in onze gemeente te groot. Elke woning erbij is de moeite waard.