Koersbepaling nieuwe gemeentelijke organisatie
Door het raadsbesluit om de samenwerking met T-diel te stoppen moet een nieuwe gemeentelijk organisatie ingericht worden. Voordat daar mee wordt begonnen is het goed om daar als raad richting aan te geven. Dat doen we als raad door te vraag te beantwoorden: welk gemeente willen we zijn? De koersbepaling zoals we die in februari is bepsproken probeert antwoord op die vraag te geven.
Wij denken dat dit goed is geslaagd. Door inbreng van inwoners, medewerkers, plaatselijke belangen en raadsleden is er een herkenbare beschrijving gekomen. Complimenten voor Rijnconsult. Ze hebben niet zelf zelfstandig een dik rapport opgesteld maar goed luisterend zijn ze tot deze compacte beschrijving gekomen. Dat past ons wel.
Dan naar de inhoud. We herkennen ons in de beschrijvingen van de identiteit, missie, visie en kernwaarden. Hierbij willen we wel opmerken dat de beschreven identiteit natuurlijk niet van toepassing is op elke inwoner. Het is wel heel generaliserend. Er zijn ook inwoners die van buiten onze regio komen maar ook, en dat zullen er nog meer zijn, inwoners die gewoon anders denken en anders zijn. We vermoeden dat er ook tussen de generaties verschillen zijn. Identiteit is meer algemeen gevoel dat voor de meeste inwoners geld. Die nuancering had wat ons betreft wel in de tekst gemogen.
Dan ligt er ook een brief van de OR. Zij roepen op tot realiteitszin. En wij kunnen dat wel plaatsen. We schrijven mooie dingen op in de koersbepaling en we hebben grote ambities maar als de medewerkers om zich heen kijken zien ze vaak collega’s vertrekken en zien ze veel ingehuurde krachten. Dat levert spanning en teleurstelling op. Het is belangrijk om bij de verdere opbouw van de organisatie de medewerkers een realistisch perspectief te geven. Als dat betekent dat er geprioriteerd en gefaseerd moet worden dan moet dat maar. Wij hebben meer met haalbare en realistische plannen dan met mooie verhalen op papier die in de realiteit niet haalbaar blijken.
Een ander inhoudelijk punt is dat we wel eigenlijk niet zo goed zien hoe het college vanuit deze koersbepaling de gemeentelijke organisatie kan gaan inrichten. De koersbepaling geeft antwoord op de vraag hoe de gemeente werken moet maar geen antwoord op de vraag waaraan de gemeente werken moet. Die vraag kunnen we als raad moeilijk gezamenlijk tot in detail beantwoorden omdat daar ons politieke verschillen nu eenmaal zitten. Maar toch, er valt in z’n algemeenheid wel wat over te zeggen; denk bijvoorbeeld aan het feit dat we een plattelands gemeente zijn en dat we weten dat er veranderingen plaatsvinden gaan in de voor ons zo belangrijke landbouw. Afhankelijk van onze politieke kleur zullen we verschillen van welke kant het op moet maar linksom of rechtsom zullen we op dit vlak meer moeten zijn dan een uitvoeringsgemeente. Hetzelfde kan ook gelden voor de meer sociale uitdagingen die onze gemeente heeft. Ook daar volstaat een uitvoeringsgemeente niet.
Die informatie vinden we dus niet in deze koersbepaling terwijl het volgens ons wel nodig is om tot de inrichting van de nieuwe organisatie te komen. We zijn wat zoekende waar in het proces dit plaatsvinden gaat. Ik kan me voorstelen dat het antwoord hier nu niet direct gegeven kan worden dus daar komen we misschien in een volgende bijeenkomst van de Agendacommissie Zelfstandig Achtkarspelen of een raadsvergadering op terug.
Samenvattend: een koersbepaling waar we als ChristenUnie achter staan kunnen, die voor wat betreft de identiteit wel wat te generaliserend is maar die toch ook wel duidelijkheid maakt dat het nog een hele toer is om dit gedroomde eindbeeld te bereiken.