Regiovisie Jeugdhulp
De ChristenUnie heeft de Fryske regiovisie Jeugdhulp met scherpe belangstelling gelezen. De jeugdhulp staat sinds de transitie in 2015 zwaar onder druk en inmiddels is de staatsecretaris alweer bezig de jeugdzorg te hervormen.
Er wordt ingezet op het voorkomen van jeugdzorg en dat vinden we belangrijk als ChristenUnie. Want problemen die te voorkomen zijn hoef je ook niet op te lossen en dat scheelt veel leed.
Maar niet elke afwijking in ontwikkeling of gedrag is direct een probleem. We grijpen vaak te snel in op symptomen en kijken te weinig naar de onderliggende oorzaak. Dat blijkt ook uit het onderzoek "Betrek mij gewoon"
Het rapport analyseert de hulpverleningsgeschiedenis van ruim 30 jongeren die in een jeugdzorginstelling terecht zijn gekomen. Die hadden toen al gemiddeld 10 jeugdzorgtrajecten – van gezinstherapie tot een training ter beheersing van ADHD – achter de rug, waarvan het overgrote deel nauwelijks resultaat had. Wel waren de kinderen ondertussen gemiddeld 9 keer verhuisd en 4 keer van school gewisseld.
Dat is toch niet te geloven? Dat moet beter! Aan de voorkant moet beter gekeken worden naar de oorzaken van (gedrags) problemen. Die oorzaken moeten worden aangepakt, -liefst nog worden voorkomen- en niet de symptomen moeten worden bestreden met een behandeling voor elke afwijking op wat dan volgens protocol "normaal"is. Gelukkig lezen we ook in de visie dat de bedoeling centraal staat: regels en protocollen faciliteren die bedoeling. Is dat niet het geval dan verdwijnen die regels of passen we ze aan. Nog te vaak zijn protocollen leidend en verzuipen mensen erin. Dat inzicht in deze visie omarmen wij als ChristenUnie. We hebben er keer op keer aandacht voor gevraagd in ons manifest voor sterke gezinnen.
In deze visie lezen we ook over inzetten op normaliseren met als context: We verbreden het pad van de normale ontwikkeling. Dat juichen we als ChristenUnie toe. Want in de prestatiemaatschappij wordt te vaak de nadruk gelegd op alles wat afwijkt. Maar de wereld is niet maakbaar en niet elk kind ontwikkelt volgens het boekje maar volgens eigen lijn. Is dat erg? Wij vinden van niet en zijn blij dat hier aandacht voor is in deze visie.
Verder zijn we blij dat de beweging van nul ook wordt omarmd en dat de outcome van de geboden zorg wordt bijgehouden. Met deze data is beter te zien welke zorg nu wel en niet werkt. Dan kunnen we het geld voortaan doelmatiger besteden.
Met in het achterhoofd onze aangenomen motie dat ons manifest voor sterke gezinnen mee wordt genomen in gemeentelijk jeugdzorgbeleid stemt de ChristenUnie van harte in met deze regiovisie.