Participatieverordening
Met de voorliggende participatieverordening kan de fractie van de ChristenUnie instemmen. Het is goed om te lezen dat de verordening uitgaat van vertrouwen in de inwoner en vol inzet op preventieve instrumenten om te voorkomen dat inwoners het zelf niet meer redden om mee te doen in de samenleving. We hopen dat er in de praktijk ook gehandeld gaat worden naar de geest van de wet zoals die beschreven wordt in de verordening. We zijn blij terug te zien dat na de gevoerde discussie in de raad over giften en melden daarvan van bijstandsgerechtigden onderstaande is opgenomen in de verordening;
Wij hebben minimaal twee keer per jaar een contactmoment met onze inwoners waarbij we diverse
zaken bespreken. Zo hebben en houden wij onze inwoners in beeld.
Een gemiste kans vinden we wel dat onze motie voor een Petaerhus afgeraden werd met als argument dat we voldoende hebben aan de dorpshuizen die we hebben. Het doel in deze verordening ; - ‘Bekijken of en hoe we het toenemende beroep op Wmo maatwerkvoorzieningen door de verschillende doelgroepen kunnen terugdringen. Onder andere door realisatie van aansluiten bij de sociale basis’-, sluit namelijk precies aan bij waar een Petearhûs voor bedoeld is.
Je kan dorpshuizen hebben, maar die zijn bedoeld om initiatieven als een Petearhûs te faciliteren.
Hier komen mensen die eenzaam zijn of even een praatje willen maken met lotgenoten. In die tijd zou een eventuele partner of mantelzorger bijvoorbeeld boodschappen kunnen doen of eens even ergens op visite gaan. Ons doel was inderdaad om daarmee een beroep op een maatwerkvoorziening te verminderen, maar ook de druk bij mantelzorgers weg te nemen.
Tot slot missen we de expliciete benoeming van de individuele inkomenstoeslag in de verordening, maar we gaan er vanuit dat deze blijvend in het armoedebeleid verankert zit.