Algemene beschouwingen Kadernota 2024
zorgen over de toekomst
Allereerst dank aan het college en medewerkers voor al het werk wat verzet is om deze kadernota te maken. De zevende kadernota die ik meemaak in mijn raadsperiode en de meest vreemde tot nu toe. Omdat ten tijde van het maken van deze Kadernota nog geen duidelijkheid was over fusie of ontvlechting worden veel plannen en vooral fte’s als tijdelijk opgevoerd en gedekt uit de reserve. Dit baart ons wel zorgen, want hoe moet dat dan verder nu we weten dat er een ontvlechting gaat komen? Want van de meeste fte’s lijken deze structureel nodig te zijn en niet voor één of twee jaar. We zien het echt somber in en dan kan iemand wel verkondigen dat geld niets betekent, dat geld geen dienstverlening is, maar hoe kan je zonder geld zorgen voor een goede dienstverlening? Hoe kunnen we onze inwoners ten dienste zijn als er nergens geld voor is en de aandacht van het (waarschijnlijk weinige) personeel naar de ontvlechting gaat? Dit wordt ons inziens de grootste uitdaging de komende tijd. Het is zo makkelijk gezegd dat het niet om geld draait als je zelf geld hebt. Maar om de goede dingen te kunnen doen voor onze inwoners is geld wel noodzakelijk naast goed personeel. Er was al gevraagd de Kadernota te behandelen met de hand op de knip en dat zal nu helemaal moeten. We komen dan ook met een aantal moties die in elk geval weinig kosten, maar hopelijk wel wat opleveren.
Toch zijn er ook punten die positief zijn en waarvan we blij zijn dat ze worden doorgezet. Die willen we benoemen in willekeurige volgorde.
Voortzetten project beurtschip, het structureel maken van een projectleider voor de Spitkeet, behoud van gebiedsteamzorg in de scholen, behoud en uitbreiding van de praktijkondersteuner bij de huisarts, vooralsnog behoud van de energiecoach, een plan van aanpak voor isolatiemaatregelen waar juist die inwoners die het het hardste nodig hebben van kunnen profiteren.
Preventieaanpak eenzaamheid
We willen inzetten op preventie en zullen in een motie vragen om inloopplekken in de vorm van een Petearhûs als voorliggende voorziening voor zorg voor ouderen en chronisch zieken en om eenzaamheid tegen te gaan. De ouderen en kwetsbaren in onze gemeente mogen niet de prijs betalen van een emotionele keuze voor een zelfstandig Achtkarspelen. Onze inwoners zijn mensen die zich graag zelf redden, daar staan we bekend om. Mijn ervaring in zowel de thuiszorg als de dagbesteding is dat het vaak de familie is die uiteindelijk ziet dat er echt hulp moet komen en dan een aanvraag doet. En gelukkig wordt dit vaak ook zo gezien. Maar dat er soms toch opgemerkt wordt: “ weet u wel dat dit allemaal op kosten van de gemeenschap gaat” is dan heel schrijnend. Het is echt een uitzondering dat mensen hulp vragen die niet echt heel hard nodig is, soms ter ontlasting voor de partner of andere mantelzorger, soms voor zichzelf. We moeten echt af van het idee dat mensen voor de lol of uit gemakzucht hulp vragen. Veel mensen zijn zelfredzaam en zetten zich ook nog in voor anderen, maar anderen willen dit graag maar lukt het niet door lichamelijke of psychische problemen. Zelfs bij de verkiezing voor een nieuwe kinderburgemeester kwamen ideeën tegen eenzaamheid bij ouderen. Geweldig een pannenkoekendag, dat zegt wel iets. Bij ontmoeting blijkt ook dat wat de één niet kan de ander dit wel mkan en zo kan men elkaar ook helpen. Dan werkt tijdige hulp preventief voor meer en duurdere zorg en is dus kostenbesparend. Hiervoor komen we dan ook met een motie.
De natuur is ook een zorg voor ons, we zien dat er veel verstening optreedt. Al is het dan nog niet zo erg als in de steden, ook hier komt steeds meer beton in plaats van groen. We willen dan ook vragen een vrijblijvend kenningsmakingsgesprek met de stichting steenbreek aan te gaan. Deze stichting helpt om samen met inwoners plannen te bedenken om stenen om te zetten in groen. Met deze klimaatadaptieve maatregelen zorgen we dat regenwater beter wordt opgenomen, voor verkoeling tijdens hete dagen en gaan we overbelasting van riolen tegen. Hiervoor zullen we ook een motie indienen, ook een motie met de hand op de knip.
Daarnaast hebben we nog een motie die nauwelijks geld kost, maar wel om een positieve inzet vraagt. Dan hebben we het over de mogelijkheid van een natuurbegraafplaats in Achtkarspelen. We weten dat hier veel belangstelling voor is en dat het de gemeente geen geld kost. Wel de bereidheid om te faciliteren en mee te werken aan de benodigde vergunningen.
Er komt nog een motie benchmark overhead die door de portefeuillehouder zal worden toegelicht.
We wensen het college alle wijsheid toe bij de magere jaren die eraan komen qua financien. We zullen doorgaan met opbouwend meedenken en mensen stimuleren om elkaar te denken. Inzetten op sterke gezinnen en een sterke mienskip. We geloven in een hoopvolle toekomst, zeker als we ons in willen zetten voor onze naaste en zo recht doen aan elkaar.