Kadernota 2020
Gister was de belangrijkste raadsvergadering van het jaar. De kadernota stond op het programma. Hierin worden de plannen voor het komende jaar uiteengezet door het college. Tijdens de algemene beschouwingen gaf onze fractievoorzitter Toos onze visie;
Algemeen onze complimenten aan het college. Deze Kadernota is ook voor mensen zonder financiële achtergrond goed te lezen. We zijn blij dat er plannen gemaakt kunnen worden en dat deze plannen goed voor onze gemeente zijn.
Keuze voor kwaliteit in het sociaal domein
In de politiek moeten keuzes worden gemaakt. Keuzes die soms vervelend zijn maar wel goed zijn. Zo’n voor de ChiristenUnie vervelende, maar aan de andere kant wel noodzakelijk keuze, zien we ook in de Kadernota. De ambtelijke organisatie vraagt een kwaliteits impuls. Te vaak is de gemeente de afgelopen jaren op het gebied van financiën niet in control geweest. Deze kwaliteits impuls betekent extra mensen en dat kost geld. Best veel geld. Vervelend omdat we dit geld liever aan andere zaken zouden besteden maar tegelijk wel nodig. We gaan er wel vanuit dat de problemen uit het verleden hiermee echt tot het verleden blijven behoren.
Deze noodzakelijke keuze voelt extra vervelend omdat we nog maar kort geleden in de raad hebben gesproken over het beleidskader Sociaal Domein. De uitgaven in het Sociaal domein worden teruggeschroefd. Gelukkig worden de gebruikers van de zorg grotendeels ontzien. We gaan ervan uit dat er goede zorg gegeven blijft worden aan onze inwoners. Dat de bezuinigingen vooral in het efficiënter organiseren zitten en niet in kwaliteit van zorg. Belangrijk vinden we dat iedereen kan meedoen en dat we toegankelijk zijn. Er mogen geen mensen buitengesloten worden. Er komen steeds meer initiatieven van onderop en dat is een goede zaak, we moeten niet alles willen regelen, maar toch moet er oog blijven voor mensen die het niet redden en voor wie eigen kracht een onhaalbare kaart is.
Ook eenzaamheid is een belangrijk thema voor de ChristenUnie en met de toenemende vergrijzing willen we hier aandacht aan blijven geven en zijn we blij met het zoeken naar verbindingen en bij elkaar brengen van verschillende initiatieven.
Wijkagenten in the picture
Veiligheid: heel summier beschreven, vooral meer toezicht en handhaving, daar zijn we zeker blij mee, maar willen ook refereren aan ons verkiezingsprogramma waarin we spreken van hard met een hart. Hiertoe denken we dat het belangrijk is dat de politie dichtbij de inwoners staat en daarvoor hebben we ook wijkagenten. We zouden het toejuichen als deze meer bekend waren. Op de website van de gemeente waren ze niet te vinden, maar even googelen leverde al snel wat op. We hopen dat deze mensen zich meer laten zien in de dorpen en via social media en de website van de gemeente.
Energietransitie
Blij zijn we met de komst van een energieloket, altijd al een wens van de ChristenUnie en nu zeker nodig als hulp en aanspreekpunt voor inwoners bij de energietransitie. Het blijft zaak de positieve kanten te laten zien, die vaak onderbelicht zijn. Digitaal , maar op afspraak ook fysiek aan de balie. Er ligt een grote opgave vanwege de energiestrategie, maar wij willen de uitdaging aangaan.
Recht doen
Het was een grote teleurstelling dat we afgelopen mei nog steeds de titel fair trade niet gehaald hebben en dan niet om dat bordje, maar om te laten zien dat we het menen om te zorgen voor goede eerlijke handelsvoorwaarden en meer gebruik maken van streekproducten wat ook nauw samenhangt met duurzaamheid. Stimuleren en faciliteren van boerenstreekmarkten om te laten zien wat er allemaal in onze gemeente en omgeving is en waar ons voedsel vandaan komt kan hierbij helpen. We rekenen erop dat de titel Fair trade nog wel in 2019 gehaald wordt. Volgend jaar kunnen dan de global goals meegenomen worden, fijn dat die erin staan en we mee willen werken aan deze doelen zoals tegen armoede, kindersterfte, honger en discriminatie en voor gerechtigheid, gezondheid, schoon water, schone energie en verantwoorde consumptie om een aantal te noemen.
Gemeenschappelijke regelingen aanpakken
De Fumo is echt een voorbeeld van een gemeenschappelijke regeling waar je maar geen vat op lijkt te krijgen. We roepen het college op om hierin gezamenlijk met deelnemende gemeenten actie te ondernemen. Eventueel ook als raden met de portefeuillehouders te kijken hoe er meer invloed uitgeoefend kan worden. Ook hierin samen sterk.
Mileu
Over afval vragen we ons af hoe het met de vangdoelstellingen gaat en wat er gebeurt om de doelen te halen. Waarom zit er bijvoorbeeld ook nog plastic om de Kadernota? De ChristenUnie zal later een motie indienen vanwege afvalbakken op toeristische routes.
Wonen
Wat wonen betreft is het nodig vooruit te kijken, maar weer niet zo dat we geen enkel risico durven nemen. Krimp ligt op de loer. We moeten dan ook geen extra inwoners verliezen omdat er hier geen geschikte of niet voldoende woningen zijn. Als er de verwachting is dat er over vijftien jaar minder woningen nodig zijn zoek het dan vooral in flexibiliteit van woningen. Woningen waar je eventueel later van twee één kan maken en kijk ook naar andere vormen zoals hofjes waar jong en oud bij elkaar wonen en iets voor elkaar kunnen betekenen. De leeftijdsgroep ouderen wordt steeds groter, laten we die groep ook meer gaan waarderen en ze laten zien dat ze nog van betekenis en van waarde kunnen zijn. Want iedereen is waardevol!