
Taakstelling opvang AMV's
Dank, voorzitter, deze keer een wat langere bijdrage dan u van mij gewend bent, omdat dit onderwerp ons na aan het hart ligt. We begonnen deze raadsperiode met ons verkiezingsprogramma met de titel: samen recht doen. In onze maatschappij ligt de focus op de vrijheid van het individu, maar individuen komen vooral tot bloei in gemeenschap met de ander. We hebben elkaar nodig dat is mienskip! Van daaruit willen we oog hebben voor onze naaste. We zien de ongelijkheid en onrecht zowel in Nederland als in de wereld. Zo benaderen we ook vluchtelingen vanuit de bijbelse oproep tot barmhartigheid. Asiel- en migratiebeleid zien we als een Europese uitdaging en zou Europees opgelost moeten worden. Van de vluchtelingen waar we het hier over hebben heeft de landelijke overheid al vastgesteld dat ze voorlopig in ons land mogen blijven. Als gemeente zien we het als onze taak ook deze mensen te zien en zorg te dragen voor goede opvang. Net zo goed als we opkomen voor alle mensen in onze gemeente die het moeilijk hebben. Iedereen die de gemeenteraad een beetje volgt heeft kunnen zien hoe we als ChristenUnie op eigen initiatief met voorstellen komen om woningzoekenden en mensen met een kleinere beurs te ondersteunen. En dat zullen we blijven doen. Daar staan we voor.We laten ons dus op geen enkele manier aanpraten dat we er niet voor onze inwoners zouden zijn.
We zijn voor goede opvang, al zijn er een flink aantal uitdagingen. De belangrijkste is goede communicatie. Want onwetendheid en onzekerheid gaan niet bijdragen aan draagvlak. Dit is een punt van uitvoering wat we mee willen geven aan het college.
Een goede locatie vinden zal ook een uitdaging zijn. We begrijpen dat dit niet gemakkelijk is. Er komt veel negatief nieuws op ons af over azc’s en opvang. Het is daarom te begrijpen dat inwoners bang zijn voor de gevolgen van opvang in onze gemeente. Ja, er is crimineel gedrag en er vinden geweldsmisdrijven plaats. Maar dit geldt nog steeds voor een heel klein deel van het totaal aantal migranten. En dit aantal blijkt hoger bij overvolle opvanglocaties. Als we kijken naar de achtergrond van jongeren is overlastgevend gedrag soms niet onbegrijpelijk maar daarmee keuren we het niet goed. Net zoals we overlast of zelfs crimineel gedrag door jongeren die hier geboren zijn niet goedkeuren. Voor jongeren geldt dat ze het beste op kunnen groeien bij hun ouders en in hun eigen veilige cultuur en daarom kan deze vorm van opvang overlast geven. Maar ook deze jongeren hebben een veilig onderdak nodig, dat weegt voor ons zwaarder. We willen en kunnen niet wegkijken. Onze welvaart en vrijheid brengt ook de verantwoordelijkheid om te delen. De positieve zaken worden veel minder verteld. Goed nieuws is geen nieuws. Als we naar ons eigen verhaal kijken is dat best positief. De noodopvang in Gerkesklooster is goed verlopen en ook in de doorstroomlocatie Herbranda gaat het heel goed. Ik kan zeggen in my backyard en ik verneem er niets van. Ook de opvangplekken voor Oekrainers zorgen voor weinig overlast. Vaak is de angst van tevoren groter dan de werkelijkheid en ontstaan er mooie dingen.
We blijven bij ons standpunt dat de wil om vluchtelingen op te vangen niet afhankelijk is van wel of geen spreidingswet. Dit omdat we denken dat als elke gemeente zijn verantwoordelijkheid neemt er minder problemen ontstaan. Het gaat in de meeste gevallen om mensen die de dupe zijn van armoede, onderdrukking en geweld. Waar dit niet zo is moet effectief terugkeerbeleid zijn, maar dat is aan de landelijke en Europese overheid. De taak van de gemeente is de mensen die er zijn goede verspreide opvang te bieden. We denken dat de opvang niet mensonterend moet zijn. Het advies van de jongerenraad is ons uit het hart gegrepen. Ook wij denken dat het beter is jonge AMV’ers onderdeel te laten zijn van een grotere groep volwassenen. Goed toezicht en begeleiding is dan beter gewaarborgd, efficiënter en minder kostbaar. Het zal duidelijk zijn dat onze voorkeur ligt bij scenario 4. Maar als het COA en het college bij de verdere uitwerking er achter komen dat scenario 3 beter aansluit bij de opvangbehoefte op dit moment, dan kunnen we ons daar ook in vinden.