ChristenUnie stelt vragen over ongeoorloofde heffing van waterschapslasten
College zegt toe actie te ondernemen
Sinds 2016 is er in Achtkarspelen door het Wetterskip ten onrechte zuiveringsheffing geheven van inwoners met een IBA. Nadat het Wetterskip het onderhoud aan de IBA’s beëindigde bleef het wel heffingen innen. 8 jaar lang hebben sommige inwoners te veel betaald. Het Wetterskip betaalt echter maar voor 5 jaar terug en beroept zich op beleidsregels ambtshalve vermindering die een maximale termijn van 5 jaar toestaan. Er schijnen wel mogelijkheden te zijn om hiervan af te wijken omdat gemeenten en waterschappen autonoom zijn in hun eigen belastinggebied. Toch blijkt dit in de praktijk niet te gebeuren en wordt er verwezen naar de gemeenschappelijke regeling het Noordelijk Belastingkantoor die de aanslagen voor het Wetterskip int. Naast deze onterechte inning bij inwoners is er ook verzuimd verontreinigingsheffing aan de gemeente op te leggen. Deze is voor 3 jaar met terugwerkende kracht geïnd. De ChristenUnie heeft hierover de volgende vragen:
- Is de gemeente op de hoogte dat er ten onrechte zuiveringsheffing van een aantal inwoners van Achtkarspelen is geïnd?
- Zo ja, om hoeveel inwoners gaat dit?
- Het Noordelijk Belastingkantoor is een Gemeenschappelijke Regeling. Kan deze GR zich in opdracht van één van de deelnemende gemeenten en in dit geval het Wetterskip, niet beroepen op autonomie in het belastinggebied en alsnog overgaan tot terugbetaling van de volle 8 jaar?
- Is het college bereid te kijken wat het college hierin voor zijn inwoners kan betekenen, bijvoorbeeld door het gesprek hierover aan te gaan met het Wetterskip en het Noordelijk Belastingkantoor en hierin een bemiddelende rol te spelen?
- Hoeveel jaar heeft de gemeente ten onrechte geen verontreinigingsheffing betaald aan het Wetterskip en om welk bedrag gaat dit voor Achtkarspelen?