Begroting FUMO 2025
Voor ons ligt de begroting van 2025 van FUMO. De FUMO is de organisatie die voor ons en andere Friese overheden milieutaken uitvoert. Het gaat dan vooral om het verlenen van vergunningen en het uitvoeren van milieucontroles. Dat kost natuurlijk geld. Hoeveel dat gaat kost in 2025 en wat ze daarvoor doen gaan staat in deze begroting. Jarenlang liepen de kosten elk jaar op. En daar vonden we als gemeenteraad wel wat van. Elk jaar meer betalen en daarbij het gevoel hebben dat we er geen invloed op hadden. Voor 2025 zien we lagere kosten dan we eerder hadden gedacht. Op zich is dat positief maar het voelt ook wel als een sigaar uit eigen doos. Onze deelnemersbijdrage is zo vaak opgeplust dat we wanneer het een keer meevalt ook niet direct de vlag uit gaat.
All veel vaker heb ik gezegd dat voor de ChristenUnie het niet perse het probleem is dat de FUMO de afgelopen jaren duurder is geworden maar het cruciale probleem is dat we er zo weinig invloed op hebben. En dat is raar. Deze organisatie voert onze taken uit en dan zouden wij ook beter in de positie moeten komen om te bepalen hoe die taken uitgevoerd worden en hoeveel geld we daarvoor over hebben. Voorzitter, dit is toch een heel helder en logisch principe. We verzanden alleen in proces van zienswijzen die vervolgens vrij technocratisch door de FUMO worden afgedaan. De raad staat dan weer een jaar aan de kant om vervolgens weer een zienwijze op een volgend begroting in te dienen. Dit proces herhaald zich inmiddels een aantal jaren. Voorzitter, ik kan me niet voorstellen dat de FUMO hier blij wordt en als steun ervaart. Ik wordt er in elk geval niet blij van. Dit moet anders en dit kan anders. Collega Schootstra van het CDA zal zometeen ook namens de ChristenUnie op dat punt met een voorstel komen.
De afgelopen jaren hadden de plussen bij de FUMO er vooral mee te maken dat er nieuwe zaken werden opgepakt. Bijvoorbeeld het op orde brengen van hun systemen, het implementeren van de Omgevingswet, het uitbreiden van het takenpakket als gevolg van nieuwe wetgeving. En daarin zagen steevast het patroon dat het nieuwe werd gestapeld op het oude. Dan is het logisch dat ook het meer geld kost. In een reactie op de zienswijze van onze raad gaf de FUMO aan dat ze ook niet anders kunnen dan stapelen omdat ze van mening zijn dat het VTH-beleid dat voorschrijft. Voorzitter, als dat zal zo is en volgens mij kunnen daar wel vraagtekens bij gezet worden, dan wordt het tijd om het VTH-beleid aan te passen. En dat is nodig want in de begroting 2025 wordt al weer een aantal toekomstige extra kostenposten aangekondigd. Voorzitter, het is wat ons betreft nodig dat er VTH-beleid komt waarin op basis van een risico-analyse ruimte komt om permanent of tijdelijk af te wijken. Dit klinkt misschien wat abstract maar een voorbeeld verduidelijkt het misschien. Het is een feit dat de invoering van de Omgevingswet extra tijd van de FUMO heeft gevraagd. Ze hebben hiervoor extra geld gevraagd en ook gekregen. De optie om tijdelijk minder toezicht uit voeren of om tijdelijk melding alleen administratief te verwerken en op die manier tijd vrij te spelen voor de Omgevingswet heeft nooit als optie op tafel gelegen.
In de begroting is te lezen dat de actualisatie VTH-beleid dit jaar gestart word. Het is van belang dat daar flexibiliteit ingebouwd wordt zodat het bestuur van de FUMO beter inspelen kan op toekomstige ontwikkelingen. Voorzitter wij stellen daarom voor om de punt in de zienswijze op te nemen. Het voorstel van de ChristenUnie wordt met algemene stemmen aangenomen.