Regioplan beschermd wonen
Het regioplan ‘De Fryske oanpak Beschermd Wonen’ gaat over visie, inhoudelijke ontwikkelingen, de vorm van regionaal samenwerken en over het verdelen van middelen en risico’s binnen alle 18 gemeenten van de provincie Fryslân. In 2015 is Beschermd Wonen (BW) als maatwerkvoorziening binnen de Wmo2015 een taak geworden van de centrumgemeente Leeuwarden uitgevoerd via Sociaal Domein Fryslân (SDF). De Friese gemeenten hebben afspraken gemaakt over het inrichten van BW in Fryslân. Vanuit de Rijksoverheid wordt aangenomen dat regiogemeenten beter in staat zijn om aan te sluiten bij de situatie van de inwoner. Doel is om de transitie te maken van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis. Om deze transitie te realiseren is er landelijk gewerkt aan een woonplaatsbeginsel voor Beschermd Wonen cliënten en aan een financieel verdeelmodel zodat doorgedecentraliseerd kan worden naar alle individuele gemeenten.
Het college stelt de raad voor het regioplan ‘De Fryske Oanpak Beschermd Wonen vanaf 2022’ vast te stellen.
De ChristenUnie fractie kan zich vinden in het regioplan maar onderstreept de aanbevelingen van de adviesraad: Een praktische uitwerking van de uitvoering van deze omvangrijke
decentralisatie ontbreekt grotendeels in dit regioplan. Ook ontbreekt daarbij een goede
uitwerking van de voorwaarden die noodzakelijk zijn voor continuïteit en kwaliteit van de zorg aan de doelgroep zodanig dat tegemoet kan worden gekomen aan het inspelen op individuele behoeften en het leveren van maatwerk.
De adviesraad geeft daarom bij de verdere uitwerking van het regioplan voor de gemeente
Achtkarspelen de volgende aanbevelingen mee:
- Zorg ervoor dat de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden binnen de gebiedsteams op dit onderwerp geregeld zijn. En ook dat dit zowel binnen de gemeentelijke organisatie, bij de zorgaanbieders en zeker ook bij de doelgroep bekend gemaakt is.
- Zorg voor belegging van die verantwoordelijkheden binnen de gebiedsteams zodanig dat
continuïteit bij eventuele uitval van gebiedsteammedewerkers door collega's opgevangen kan worden en daarmee continuïteit gewaarborgd is. - Blijf kritisch op voldoende beschikbaarheid van zorgaanbod zodat afgegeven indicaties ook echt
kunnen worden opgevolgd. Maak daarbij ook afspraken wie verantwoordelijk is voor het up-to-
date houden van de beschikbaarheidswijzer. - Houd bij de uitvoering in de praktijk steeds rekening van de situatie van cliënten zodanig dat financiële- of overige omstandigheden een goede toeleiding naar de geïndiceerde zorg niet onnodig in de weg staan.
- Maak heldere richtlijnen voor de gebiedsteammedewerkers zodat ze gesteund worden in het komen tot maatwerk voor de individuele cliënten. Doe het maken van die richtlijnen zoveel als mogelijk samen met de professionals. Zij hebben immers de nodige expertise op dit gebied.