Kaderbrief Veiligheidsregio
ChristenUnie wil preventieaanpak waarborgen
De Veiligheidsregio doet belangrijk werk voor ons. Twee week geleden hebben we als raad een bezoek gebracht aan de brandweerpost in Surhuisterveen. Daar hebben we gesproken met vrijwilligers van de posten. Gedreven en vakkundige mensen die voor ons klaar staan. Belangrijk dat ze er zijn en belangrijk dat ze goed hun werk kunnen doen. Dat betekent genoeg mensen, goed opgeleid en goede spullen.
De Veiligheidsregio is meer dan de brandweer. Ze doen ook veel voor ons op het vlak van crisisbeheersing en gezondheid. Hun kadernota ligt hier nu voor. Wij kunnen ons grotendeels prima vinden in deze kadernota maar we willen twee zaken naar voren brengen.
Als eerste punt de financiën in 2024 en dan in het bijzonder het voorstel hoe wordt omgegaan met de inflatie. Als de vastgestelde begrotingsregels worden gevolgd dat moeten we fors meer gaan bijdragen aan de Veiligheidsregio terwijl wij niet weten in hoeverre gemeenten worden gecompenseerd vanuit het Rijk. Om dit niet te laten gebeuren wordt in de begroting van de Veiligheidsregio gewerkt met een lager inflatiecijfer voor de materiele kosten. Wat ons betreft een goede aanpassing omdat we niet weten wat de werkelijke inflatie zal zijn en we ook de compensatie voor de gemeenten nog niet kennen. Wat ons niet bevalt is dat er onduidelijkheid is over de werkwijze als de inflatie hoger uitvalt dan begroot. Zet de Veiligheidsregio de geplande investeringen dan gewoon door en wordt het te kort bij de gemeenten neergelegd of gaat de Veiligheidsregio de investeringen uitstellen om toch binnen de begroting te blijven? Is het voor de portefeuillehouder duidelijk hoe hier mee wordt omgegaan? Wij gaan ervan dat er binnen de Veiligheidsregio gestuurd wordt op de financiële kaders van de begroting en dat een hogere inflatie geen reden kan zijn voor een overschrijding tenzij hier aanvullende besluitvorming over plaatsvind.
Het tweede punt waar we aandacht voor vragen is de prioriteitstelling. In de zienswijze stelt het college bijvoorbeeld dat het geen uitgemaakte zaak is dat het programma ‘Nu niet zwanger’ door kan gaan. Volgens ons is het goed om de ambities van de Veiligheidsregio altijd op nut en noodzaak te beoordelen. We kunnen ons geld maar één keer uitgeven. Waar we wel voor willen waarschuwen is niet direct te strepen in de preventieve werkzaamheden en projecten. Preventie is vaak het makkelijke slachtoffer als het om bezuinigingen gaat. Het resultaat van preventie is immers niet altijd precies te meten en het stoppen van preventie leidt morgen ook niet direct tot problemen dus een streep er maar door. Als ChristenUnie hechten we echter zeer aan preventie. Ook de coalitie vindt dit belangrijk; in het coalitieakkoord staat ten minste te lezen “vroegsignalering en interventies aan ‘de voorkant’ voorkomen kostenstijgingen in de toekomst.” In de regiovisie Jeugdhulp die later in deze vergadering op de agenda staat komt het woord preventie maar liefst 23 keer voor. Maar het blijft bij mooie woorden als we, wanneer het er echt omgaat, preventie bij de eerste de beste tegenwind meteen gaan schrappen. Dan stelt een programma en visie weinig voor. Dit terwijl preventie vaak een zaak is van de iets langere adem. De zienswijze heeft toch wel iets weg van de makkelijke keuze. We vragen daarom antwoorden van het college op de volgende vragen; Hoe ziet de portefeuillehouder hier de ambitie in terug om preventief bezig te zijn? Hoe gaat hij zich in de bestuurscommissie Gezondheid inzetten om preventie niet te laten sneuvelen? Het voorstel van PvdA , ChristenUnie, DCA en FNP om de uiteenzettingen Nu niet zwanger niet te noemen in de zienswijze wordt aangenomen.