Boerensteun
Via mijn werk in de Provinciale Staten maak ik van dichtbij mee hoeveel impact de stikstofproblematiek heeft. Door protesten voor het Provinciehuis, met als dieptepunt een bommelding voelen Statenleden zich bedreigd en dit is gezien het verloop en de sfeer bij de protesten niet geheel onterecht. Wat ik wel onterecht vind is dat in de beeldvorming deze bedreigingen aan de protesterende boeren worden toegedicht.
Wat mij opvalt is dat een deel van de demonstraties inhoudelijk niet over stikstof gaan maar vooral een groot anti-overheidssentiment bevatten. Lieden die duidelijk zelf geen boer zijn staan complotachtige beschuldigingen te uiten die niks te maken hebben met stikstof. Zo worden de boerenprotesten aangegrepen en misbruikt door mensen die hele andere belangen hebben dan het steunen van de boeren.
Daarom zijn wij als ChristenUnie persoonlijk in gesprek gegaan. Op een vroege woensdagochtend aan de koffie op het erf van vertegenwoordigers van de echte boeren. Een fatsoenlijk gesprek en ondanks nuanceverschillen hebben we hetzelfde doel: een goede toekomst voor onze boeren en tegelijk het oplossen van het stikstofprobleem.
Daar gaan we in de gemeente echter niet over. De in de raad ingediende anti-stikstof moties geven op papier mooie sier maar halen niks uit. Ze zijn voor de bühne.
Als ChristenUnie kiezen we daarom andere wegen om ons geluid te laten klinken in Den Haag en bij te dragen aan een oplossing. Via de provinciale partijlijnen zijn we in gesprek met onze vertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Zij vechten daar voor een goede toekomst voor landbouw én natuur.
Alle sectoren moeten bijdragen. Industrie, luchtvaart, verkeer, banken en ook supermarkten.
Binnenkort spreken we weer met boeren, op hun erf, hun levenswerk. Niet op straat waar het debat wordt gekaapt door giftige inmenging van relschoppers die overal tegen zijn maar zelf nooit onderdeel van de oplossing willen zijn.
En wat doen wij, jij en ik? Hang je de vlag omgekeerd op of knoop je een rode zakdoek om? Doe je mee met symboolpolitiek of like en deel je protestoproepen op Facebook? Of steunen we de boer werkelijk door zoveel mogelijk lokaal te kopen en een goede prijs te betalen voor landbouwproducten zodat extensief boeren lonend wordt? Dragen wij bij aan de oplossing of blijven we onderdeel van het probleem?