Taal en identiteit
Taal is een van de belangrijkste communicatievormen van de mens, taal is een ingewikkeld samenspel van klanken en betekenis. Onze hersenen maken er overuren mee. Klanken en klankcombinaties worden door een fijnzinnig samenspel aaneengeregen tot woorden en zinnen. Het maakt de wereld om ons heen begrijpelijk en als je voor het eerst in Friesland bent, maakt het de wereld onbegrijpelijk want je moet het Fries nog leren.
Het Nederlands wordt door sommigen beschouwd als de taal van de bezetter, echter deze personen wil ik graag doorverwijzen naar episode 6 “The Germans” van de geweldige serie van John Cleese, Fawlty Towers.
De meesten van ons zijn opgegroeid in het Noorden, ondergetekende is opgegroeid in Drenthe. Mijn familie, aan moeders kant, woonde in Zuidoost Drenthe waar al weer een ander dialect werd gesproken dan in Zuidwest Drenthe. En als ik dan een keer in Drenthe ben en ik hoor de mensen om mij heen praten, dan doet dat wat met je. Want het zijn de klanken van de omgeving waar je bent opgegroeid. Hetzelfde geldt voor de geur van de heide in Augustus van het Dwingelder veld, met mijn ouders ben ik daar zo vaak geweest dat het mij terugvoert naar mijn roots. Het is zo bekend en vertrouwd.
Voordat ik sentimenteel word, ga ik naar mijn afronding: het Fries mag best wel eens wat meer zichtbaar zijn in de openbare omgeving, want het is de taal van hier. En soms wordt het argument genoemd dat het in commercieel opzicht niet gewenst is, we hebben het argument gehoord tijdens de discussie over Friese straatnamen in Surhuisterveen. In het buitenland weet u de weg ook te vinden, toch? We mogen best eens wat meer trots zijn op de Friese taal, voor veel mensen hier is het de taal van het hart. Als ik aan mijn vrouw vraag in welke taal ze droomt, is steevast het antwoord: het Fries. Zo belangrijk is taal voor de identiteit.