Omtinken foar wat der echt ta docht
Wat doet er nu echt toe in een samenleving? Die vraag staat centraal in de verkiezingscampagne van de ChristenUnie. Wij zien het als een zegen dat we daar in Nederland allemaal verschillend over kunnen en mogen denken. Toch zijn er een aantal algemene delers die voor bijna iedereen belangrijk zijn.
Dat bleek ook afgelopen donderdag tijdens de inspiratiesessie over het versterken van de sociale basis in de gemeente. Woorden als samen, mienskip, welzijn, hulp en achtervang kwamen voorbij
Nu veel mensen het lastig hebben in deze moeilijke tijden is het versterken van deze sociale basis extra belangrijk. Met elkaar, voor elkaar zorgen. Naastenliefde en barmhartigheid zeg maar. Het zal u niet verbazen dat juist deze waarden de harteklop van de ChristenUnie vormen.
Dat zien we ook terugkomen in de plannen voor een Knarrenhof in Surhuisterveen. Juist deze initiatieven ondersteunen wij in Achtkarspelen van harte.
We hebben in ons land veel om dankbaar voor te zijn, maar we zien ook dat onze samenleving gevoeliger wordt voor polarisatie en voor het complotdenken van de profeten van het populisme.
Onze tijd heeft vredestichters nodig: mensen die hun mouwen oprollen en positief bijdragen aan onze samenleving. Mensen die omkijken naar elkaar. We vinden dat ook de overheid dienstbaar moet zijn aan de zoektocht naar vrede en gerechtigheid. Dat vraagt een sterke overheid, die de publieke zaak beschermt, maar ook in staat is een stapje terug te doen en ruimte te laten voor de samenleving. Een overheid die pal staat voor onze democratie en rechtsstaat en de onderliggende, door het christendom gestempelde waarden. Want zonder onze democratische rechtsstaat en onze gedeelde waarden vallen we als gemeenschap ten prooi aan onvrijheid, willekeur en haat. Onze samenleving houdt de keuze in dat we elke dag met aandacht en respect voor elkaar leven. En zoeken naar gedeelde waarden.
Een blik op Facebook stemt mij dan soms niet vrolijk als ik zie hoe mensen zich soms letterlijk van elkaar vervreemden omdat ze opgaan in hun eigen digitale bubbel. Niet zelden aangewakkerd door politici en politieke partijen die inspelen op de onzekerheden die deze tijd met zich meebrengt. Voor het eigen politieke gewin wordt een leegte opgevuld met verdraaide feiten. Achter het eigen scherm is een mening waar je het niet mee eens bent, gesteund door de echo van het eigen gelijk door de algoritmes snel van negatief commentaar voorzien. Geen oog meer voor elkaar als mens, geen aandacht voor wat echt telt. Maar wie even oprecht doorvraagt ontdekt soms ook de onzekerheid, zorgen of angst waar mensen mee kampen.
Maar hoop is overal, ook op Facebook. Want als je er om vraagt, blijken veel mensen van harte bereid om je te helpen. Dat mocht ik afgelopen week zelf ervaren toen onze pleegdochter haar glucosemeter in het dorp was verloren. Binnen 24 uur was het bericht 227 keer gedeeld en de glucosemeter weer terecht!
De ChristenUnie wil dat liefde, genade en zachtmoedigheid een belangrijke plaats houden in onze samenleving. Samen kunnen we opstaan tegen het verharden van omgangsvormen en het gif van wantrouwen en onwaarheid.
Ik hoop van harte dat u vandaag in het stemhokje een keuze maakt met uw hart en uw verstand. Dat u kiest voor gedeelde waarden en niet voor meer tegenstellingen, strijd en verharding.
Ik wens ons allemaal veel wijsheid!