Kadernota 2021
De laatste bijeenkomst van de raad voor de zomervakantie is gebruikelijk de Kadernota waarbij de Kaders aangegeven worden hoe het beleid er het komende jaar uit komt te zien. Partijen komen dan met voorstellen wat zij belangrijk vinden wat er moet gebeuren in de gemeente en proberen daar een meerderheid voor te krijgen. Bij monde van fractievoorzitter Toos van er Vaart gaf de ChristenUnie haar reactie hierop bij de algemene beschouwingen.
Prioriteiten in tijden van crisis
De ChristenUnie fractie heeft de afgelopen raadsperiode bij de Kadernota verschillende voorstellen gedaan, van afvalbakken tot meer inzet op bouwen en wonen en goede voorstellen gesteund. Deze keer is het anders, al worden er ook nu voorstellen gedaan. Er wordt nu vooral gekeken hoe we kunnen bezuinigen, want de noodzaak hiertoe is een ieder duidelijk. De oorzaak is voor het grootste deel ook duidelijk. Het sociaal domein, waarvoor we een aantal wettelijke taken hebben. Een programma waar wij heel veel belang aan hechten. Want dit gaat vaak over kwetsbare groepen. Mensen die met ziekte, door een ongeluk, beperkingen, psychische problemen of wat voor oorzaak ook hulp nodig hebben. Naast wettelijke taken heeft dit ook te maken met wat voor gemeente wil je zijn. Hoe goed willen we om onze naaste denken? Hoe goed kijken we naar elkaar om.
Naastenliefde en solidairiteit
Als ChristenUnie doen we een beroep op naastenliefde en solidariteit binnen de programma’s zodat zorg voor de naaste en zwakste mensen in de samenleving overeind blijft. De tekorten komen vooral doordat het rijk de eigen bijdrage heeft losgelaten en één vast goedkoop tarief heeft bedacht voor Wmovoorzieningen ongeacht het inkomen. Het idee hierbij was om stapeling van kosten te voorkomen voor vooral mensen met chronische ziekten. Dat idee op zich staan we volledig achter, behalve de manier waarop het nu gebeurd is en de hoogte van het inkomen volledig wordt losgelaten. Vervolgens geeft de overheid hiervoor geen compensatie aan de gemeenten om deze verlaging van inkomsten op te vangen.Gevolg: elke gemeente kampt met tekorten op het Sociaal Domein. Hier valt niet tegen te begroten, de oorzaak ligt bij het landelijk beleid, een goed begrotingsresultaat wordt hiermee ondoenlijk. De eerste opdracht is dus om dit geld bij de rijksoverheid terug te halen. Daarnaast kijken of er weer gekeken kan worden naar minder bureaucratie en efficiënter werken. Voor de kosten jeugdzorg wordt daar vooral binnen SDF naar gekeken. Als er een verhoging van de OZB nodig is om solidair te zijn of een verdergaande samenwerking met Tytsjerksteradiel dan staan wij daarvoor open. Niet uit luxe, nu ook inwoners en bedrijven het moeilijk hebben. Toch maken we deze politieke keuze, want het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen vinden wij belangrijk. We gunnen hierbij iedereen sterke schouders maar de één heeft hier meer voor nodig dan de ander. Het gaat erom dat we delen met degenen die het nodig hebben, echter zonder ze te afhankelijk te maken. De meeste mensen en zeker Friezen willen dat ook helemaal niet. Dat is ook te zien aan de vele vrijwilligers en mantelzorgers die in onze gemeente bezig zijn. Er gebeuren zoveel goede dingen, dat hebben we ook de afgelopen tijd duidelijk gezien! En ook dat is delen, want naast geld kan je ook tijd delen. En tijd is geld, dus vrijwilligers delen tijd én geld. Daar willen wij hier onze waardering voor uitspreken, maar dit ook laten zien door waar nodig vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen en daarop niet te bezuinigen.
Niet ten koste van voorliggende voorzieningen
We hebben een aantal pakketkeuzes gekregen en daarbij gaat onze voorkeur naar de lijn die in pakket 1 zit. Solidariteit binnen de programma’s waarbij wat ons betreft het Sociaal Domein niet onnodig wordt uitgehold waarbij we daarbinnen nog wel wat variatie mogelijkheden zien zoals ook nog wat meer bezuinigen op ruimte en beheer, maar we verwachten nog concretere keuzes te kunnen maken als de ombuigingslijnen uitgewerkt zijn. Als de keuze moet worden gemaakt tussen behoud van goede zorg, de bibliotheek en sociale voorzieningen dan is een verhoging van de OZB met een paar tientjes per jaar voor ons bespreekbaar. Als de situatie daarom vraagt is de ChristenUnie bereid ietsje meer te vragen van de sterkste schouders.