Veiligheid
Waar staat de ChristenUnie voor?
Inwoners van Achtkarspelen willen veilig kunnen leven. Binnen onze regio voelen mensen zich over het algemeen veiliger dan op andere plekken in ons land. De lagere misdaadcijfers in onze regio geven daar ook aanleiding toe. Dit is goed en we moeten ons met elkaar blijven inzetten om dit zo te houden. De ChristenUnie vindt namelijk dat de vrijheden waar we in onze gemeente van mogen genieten, samengaan met verantwoordelijkheden. Hiermee kunnen we met onze sterke mienskippen ook op het punt van veiligheid het verschil maken.
Vertrouwen
Naast handhaving en bescherming is het onderlinge vertrouwen van burgers in elkaar belangrijk voor het gevoel van veiligheid. In onze samenleving is er sprake van een toenemende polarisatie op verschillende terreinen. De gemeente probeert dit tegen te gaan door bewust te zoeken naar verbinding tussen mensen. Waar nodig doorbreekt zij de dynamiek van polarisatie door gesprekken te voeren, mensen met elkaar in contact te brengen en gematigde stemmen te versterken. Het is belangrijk dat iedereen het gevoel heeft dat hij of zij er mag zijn in Achtkarspelen en mee kan doen met de samenleving. Waar vertrouwen is, groeit het gevoel van veiligheid.
Sociale veiligheid
Bij sociale veiligheid gaat het om zaken zoals woonoverlast, conflicten tussen buren, overlast of zorgen om personen met verward gedrag. Het raakt ook de verantwoordelijkheid die de gemeente heeft bij de terugkeer van ex-gedetineerden in de leefomgeving. Als ChristenUnie vinden we dat de gebiedsteams een belangrijke rol hebben in de signalering van (potentiële) problemen en bij het werken aan oplossingen.
Als ChristenUnie hechten we aan de rol van de wijkagent als aanspreekpunt voor inwoners in de dorpen en zijn coördinerende taak richting andere agenten en de gemeente. Zo kunnen problemen in de dorpen concreet worden aangepakt. We willen ons sterk maken voor een wijkagent die nog meer herkenbaar aanwezig is in de dorpen en die zich ook meerjarig voor de dorpen in kan zetten.
Criminaliteit
Bepaald gedrag of gebeurtenissen zijn ronduit crimineel te noemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om (huiselijk) geweld, woninginbraken, diefstal en drugshandel. Ondanks dat de criminaliteitscijfers in Achtkarspelen relatief gunstig zijn, vinden we dat het nog beter moet. Dit omdat de impact van criminaliteit op de slachtoffers vaak groot is en omdat criminaliteit ook voor de daders een doodlopend spoor is.
We zijn ervan overtuigd dat preventie een deel van de criminaliteit kan voorkomen. Hierbij zien we een belangrijke rol weggelegd voor de gebiedsteams die goed samenwerken met de diverse maatschappelijke partijen. Daarnaast helpt het om kwetsbare doelgroepen - bijvoorbeeld ten aanzien van huiselijk geweld of geweld tegen ouderen - goed voor te lichten en weerbaarder te maken.
We denken dat de inwoners als oren en ogen van de politie, actiever betrokken kunnen worden bij de veiligheid op straat, in de wijk en in huis. Dit kan bijvoorbeeld door de inzet van Burgernet en middels app-groepen in de wijk.
Lage drempels bij doen aangifte
Op het moment dat het toch misgaat en er bijvoorbeeld een misdaad is gepleegd, is het belangrijk dat er hulp is en er aangifte wordt gedaan. We vinden dat de burgemeester moet zorgen voor lage drempels voor het doen van (anoniem) aangifte en voor goede terugkoppeling door de politie.
Als gaat om het tegengaan van drugsgerelateerde criminaliteit zien we legalisering niet als oplossing. De ChristenUnie is tegen het zelf telen van wiet door gemeenten en is zeer kritisch over experimenten hiermee. Wiet is en blijft een verboden middel. Door het wietgebruik tegelijkertijd wel te gedogen geeft de overheid een dubbele boodschap af.
De ChristenUnie wil voldoende capaciteit om de drank- en horecawet te handhaven. Daarbij is vooral een strikte hantering van de leeftijdsgrens belangrijk. Behalve handhaving is ook het voorbeeld dat we als samenleving aan een nieuwe generatie geven belangrijk. Daarom gaat de gemeente alcoholmisbruik tegen, samen met scholen, ouders, sportverenigingen, verslavingszorg en politie.
Fysieke leefomgeving
De fysieke kwaliteit van de woon- en leefomgeving heeft invloed op de veiligheidsbeleving. Verloedering, vernielingen en graffiti geven het gevoel van onveiligheid en kunnen ook daadwerkelijk ongewenst gedrag uitlokken. Het is daarom belangrijk dat gemeente de openbare ruimte op orde houdt en gebreken snel herstelt. Als ChristenUnie willen we dat de gemeente ook initiatieven van de mienskip zelf stimuleert. Wat ons betreft worden de kosten zoveel mogelijk op de vandalen verhaald. Door de extra inzet van de gemeentelijke handhavers willen we de pakkans verhogen.
De hulpdiensten zoals brandweer, politie en ambulancezorg zijn door de jaren heen op grotere afstand van de gemeenten georganiseerd. Dit heeft voordelen voor de kwaliteit en de continuïteit van de hulpverlening. Het risico bestaat wel dat de inzet zich te veel richt op de grootstedelijke problematiek en er te weinig aandacht is voor onze gemeente. Als ChristenUnie zullen we erop toe blijven zien dat de hulpverlening aan onze inwoners in Achtkarspelen op een goed niveau blijft.
- Verbindend optreden bij polarisatie
- Inzetten van gebiedsteams om sociale veiligheid te versterken
- De zichtbaarheid van de wijkagent vergroten
- Burgers actief betrekken, o.a. via Burgernet
- Drempels verlagen bij het doen van een aangifte
- Drugsgerelateerde criminaliteit tegengaan
- De leeftijdsgrens voor alcoholgebruik handhaven
- Samenwerken stimuleren tegen alcoholmisbruik
- Initiatieven uit de mienskip stimuleren rond kwaliteit van de openbare ruimte
- Niveau hulpverlening door hulpdiensten voor Achtkarspelen waarborgen