Kunst en Cultuur
Waar staat de ChristenUnie voor?
Kunst, cultuur en creativiteit verrijken het leven en de samenleving. Kunst kan confronteren, stilzetten, ontspannen, wakker schudden en verbinden. Wij mensen vormen het beeld van God als creatieve schepper en kunst bepaalt ons ook bij de manier waarop wij beelddragers zijn van God.
Vrijwilligersinitiatieven
Kunst en cultuur zijn eerst en vooral van en voor de samenleving. De overheid vervult een belangrijke rol als subsidieverstrekker, opdrachtgever en hoeder van ons culturele klimaat en erfgoed. Als ChristenUnie stimuleren we waar mogelijk nieuwe initiatieven en zien we het belang van vrijwilligers hierin. Een mooi voorbeeld binnen Achtkarspelen is het jaarlijkse evenement ‘Rondje Kunstzinnig Achtkarspelen’. Verder zijn er nog de verschillende kunstwerken die in ieder dorp van de gemeente staan. Deze zijn ook te vinden op de website van Keunstkrite. Bovendien hebben we onze eigen Wâlddichter.
In de culturele instellingen en muziekschool ‘De Wâldsang’ werken professionals en amateurs samen aan het mooier maken van Achtkarspelen. Iedereen moet dan ook mee kunnen doen, maar als ChristenUnie willen we dat met name jongeren hier een kans krijgen. Door amateurkunsten te beoefenen, zoals het maken van muziek, ontdekken en ontwikkelen zij hun creatieve talenten. Het is dus belangrijk dat er een toegankelijk aanbod van kunst en cultuur is.
Cultuur dichtbij
Als ChristenUnie zijn we voor cultuur in de breedte: bereikbaar en betaalbaar voor iedereen. We koesteren onze eigen lokale geschiedenis. Dat betekent dat we cultuureducatie voor alle kinderen willen. Kinderen uit gezinnen die in armoede leven, kunnen bijvoorbeeld met behulp van een minimapas, of via het Jeugd Cultuurfonds korting krijgen of gratis deelnemen. Dit wordt ook meegenomen in subsidievoorwaarden voor culturele instellingen. De gemeente stimuleert bovendien de samenwerking tussen scholen en culturele voorzieningen in Achtkarspelen.
Bibliotheken en overige culturele accommodaties
Voor veel inwoners van Achtkarspelen betekent de bibliotheek de toegang tot boeken, informatie en cursussen. Ook is het een ontmoetingsplek. Bovendien is de bibliotheek belangrijk als aanvulling op het leesonderwijs voor kinderen, laaggeletterden en nieuwkomers. Wij vinden het dan ook belangrijk dat de bibliotheken in Buitenpost en Surhuisterveen blijven bestaan.
Voor kleine dorpen moet het mogelijk zijn om creatieve, alternatieve haal- en brengsystemen te ontwikkelen ter versterking van het huidige bibliotheekwerk. Zo zou dit bijvoorbeeld gekoppeld kunnen worden aan een basisschool in het dorp.
Daarom zouden gebouwen zoveel mogelijk multifunctioneel moeten worden benut. Aan de ene kant om het gebruik te optimaliseren, maar ook om dwarsverbanden tussen onder meer (brede) scholen, verenigingen, kinderopvang, bibliotheken en muziekscholen, zorginstellingen te leggen of te versterken.
Evenementen
Evenementen in Achtkarspelen moeten volgens de ChristenUnie veilig en gezond zijn. Niet alleen zijn ze goed toegankelijk, maar ook komen er heldere (subsidie-) afspraken over afval, duurzaamheid en geluid. Ook is er aandacht voor de volksgezondheid door bijvoorbeeld een goed beleid rond het gebruik van alcohol en drugs.
- Nieuwe initiatieven rond kunst en cultuur stimuleren
- Een toegankelijk aanbod van kunst en cultuur voor jongeren
- Bereikbare en betaalbare cultuur voor iedereen
- Samenwerking stimuleren tussen scholen en culturele voorzieningen
- De bibliotheken in Surhuisterveen en Buitenpost behouden
- Werken aan alternatieve haal- en brengsystemen van bibliotheek in kleine dorpen
- Multifunctionele gebouwen inzetten als culturele accommodaties
- Afspraken over toegankelijkheid, veiligheid en gezondheid bij evenementen
- Voorkomen dat financiële problemen een drempel voor kinderen vormen om te kunnen sporten of deel te nemen aan kunst en cultuur