Jeugdzorg
Waar staat de ChristenUnie voor?
Als ChristenUnie willen we graag dat alle jongeren gezond opgroeien, dat de inwoners van Achtkarspelen zoveel mogelijk zelfredzaam zijn en dat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij. Daar komt bij dat een Wâldpyk graag z’n eigen boontjes dopt! Maar soms lukt dat niet. Vanwege financiële problemen, (echt)scheiding, een ongeval of andere omstandigheden is dan extra ondersteuning nodig. Dat kan zijn in de vorm van huishoudelijke hulp, hulpmiddelen, gezinsondersteuning en begeleiding. De gemeente zorgt daarvoor. Gebiedsteams, vrijwilligers en welzijnswerk hebben daarin een belangrijke taak. En een sterk sociaal netwerk in elk dorp kan de inzet van zware zorg uitstellen.
Tegelijk zien we dat de uitvoering van de Jeugdwet, de Wet maatschappelijk ondersteuning en de Participatiewet een uitdaging is voor onze gemeente. De vraag naar zorg neemt namelijk toe, net als de kosten. We zien daarbij dat de compensatie vanuit het Rijk onvoldoende is, alhoewel er voor de komende jaren wel extra geld beschikbaar is. Omdat we geloven dat iedereen meetelt en iedereen er mag zijn, zien we een gemeente voor ons die toegankelijk is voor alle inwoners. We willen daarbij als ChristenUnie blijven uitgaan van vertrouwen en ‘de menselijke maat’ hanteren voor ons doen en laten.
Sterke gezinnen
Om onbezorgd te kunnen opgroeien, is een stabiel en veilig gezin een eerste voorwaarde. In welke samenstelling dan ook. Maar gezinnen staan onder druk. Mede daardoor groeit de vraag naar complexe en dure jeugdzorg. Als ChristenUnie willen we laagdrempelige en toegankelijke opvoedondersteuning aan alle ouders in Achtkarspelen aanbieden, via het consultatiebureau en de sociale teams. Ook neemt de gemeente de coördinatie op zich van opvoedondersteuning die via andere kanalen wordt aangeboden en stimuleert ze samenwerking. Kwetsbare ouders krijgen tijdens de eerste 1000 dagen van hun ouderschap extra ondersteuning via het programma Kansrijke Start. Via de welzijnsorganisatie Kearn komt er een netwerk van buurtgezinnen voor onderlinge steun.
Sterke relaties
Onze ervaring is dat soms zware vormen van jeugdzorg nodig zijn voor kinderen die meegesleurd worden in een vechtscheiding van hun ouders. Als ChristenUnie willen we proberen zulke verdrietige situaties te voorkomen door als gemeente actief mediation aan te bieden als ouders hun relatie verbreken. Binnen de opvoedondersteuning is werken aan een gezonde, liefdevolle relatie een belangrijk thema. Er wordt begin volgend jaar in Fryslân door de gezamenlijke fracties van de ChristenUnie een manifest Sterke gezinnen gepresenteerd, waarin we een tiental speerpunten benoemen.
Sterke netwerken
It takes a village to raise a child. Met andere woorden: opvoeden doe je niet alleen. Daar zijn vrienden, buren, sportclubs, kerken, school, huisartsen, vrijwilligers en welzijnswerkers voor nodig. Dat netwerk vult elkaar aan. Met lokaal, preventief jeugdbeleid willen we als ChristenUnie dat netwerk verder versterken.
Huisartsen zijn een belangrijke schakel in de zorgketen. De huisartsenpraktijk in Harkema is sinds 2020 aangevuld met een Praktijkondersteuner Jeugd. Deze levert lichte psychosociale hulp aan jongeren en voorkomt in veel gevallen de gang naar specialistische jeugdzorg. Als ChristenUnie pleiten we voor een Praktijkondersteuner Jeugd bij alle huisartsen in Achtkarspelen.
Sterke verbinding tussen onderwijs en zorg
De school is een belangrijke vindplaats als het gaat om vroegtijdig signaleren van problemen bij kinderen en jongeren. Dat is voor ons een belangrijke reden om werk te blijven maken van de verbinding tussen onderwijs en zorg. Jeugdwerkers van het gebiedsteam houden spreekuur en bieden laagdrempelig hulp binnen de basisscholen en de scholen voor voortgezet onderwijs.
- Aanbieden van ouderschapscursus voor alle ouders
- Opzetten van een netwerk van buurtgezinnen
- Ontwikkelen en stimuleren preventief, lokaal Jeugdbeleid
- Inzetten op een sterke verbinding tussen onderwijs en gebiedsteams
- Aanbieden van mediation bij (echt)scheidingen in gezinnen met kinderen
- Inzetten op meer Praktijkondersteuners Jeugd bij huisartsen
- Organiseren van scholing aan relevante partijen over verslavingsproblematiek
- Budget vrijmaken voor gastlessen over diversiteit, vooroordelen en discriminatie
- Inzetten op vroegsignalering bij dreigende schulden
- Voorkomen van uithuiszettingen van gezinnen met kinderen
- Actief aanbieden van en informeren over bijstandsregelingen