Economie
Waar staat de ChristenUnie voor?
Als ChristenUnie staan we voor een economie die er is voor mensen in plaats van andersom. We ontdekken steeds meer dat een goede markt pas tot haar recht komt, als arbeid en kapitaal geen tegengestelde krachten zijn en als ondernemers, werkgevers en werknemers van elkaars talenten profiteren. Zo zijn bedrijven en ondernemers in Achtkarspelen onmisbaar. Ze zijn van grote waarde voor onze economie en leefbaarheid. Ze creëren werk en zorgen voor innovaties.
Gezonde economie
Een economie is volgens ons pas gezond, als iedereen een kans krijgt en verantwoordelijkheid neemt. In een gezonde economie zijn werken en vrije tijd in balans en is groei groen met oog voor grenzen. De coronacrisis heeft laten zien hoe sterk bedrijven afhankelijk zijn van een goed functionerende overheid. Tegelijk mogen we daarbij van ondernemers en bedrijven ook vragen om dienstbaar te zijn aan de lokale samenleving.
De lokale overheid speelt samen met kennisinstellingen, het bedrijfsleven en andere overheden, een belangrijke rol in de versterking van de regionale arbeidsmarkt en de (regionale) circulaire economie.
Het MKB is onmisbaar voor werkgelegenheid, de lokale economie, voor ontwikkelingen van producten en voor de leefbaarheid. Als ChristenUnie komen we op voor ondernemers.
Samenwerking in de regio
Om de economische uitdagingen het hoofd te bieden en kansen te verzilveren, is samenwerking in de regio noodzakelijk. Als ChristenUnie zijn we dan ook voor de voorzetting en intensivering van de regionale samenwerking, zoals de Agenda Netwerk NoordOost (ANNO) en de Versnellingsagenda.
Zodoende is de gemeente Achtkarspelen blijvend beschikbaar als partner voor ondernemers. We zien daarbinnen dat de gemeente goede voorwaarden moet scheppen en lokaal en regionaal en (maatschappelijk) verantwoord ondernemerschap stimuleert.
Onze gemeentelijke inkoop doen we in Achtkarspelen zoveel mogelijk lokaal of regionaal en de gemeente stimuleert bedrijven om hetzelfde te doen conform de doelstelling van Agenda Netwerk NoordOost III in Noordoost-Friesland.
Bevorderen van innovatie in het MKB
Als ChristenUnie vinden we de toekomstbestendigheid van (familie)bedrijven belangrijk. Dat betekent dat deze zich voortdurend moeten doorontwikkelen. We zien daarin een ondersteunende rol voor de gemeente, bijvoorbeeld via het stimuleren van onderlinge kennisdeling en kenniskringen.
Diezelfde ondersteunende rol van de gemeente zien we als ChristenUnie ook voor starters en doorgroeiers. Want succesvolle ondernemingen zijn allemaal ooit klein begonnen. Het is belangrijk dat de lokale overheid starters op de arbeidsmarkt ondersteunt met goede werkplekken, waar afstemming, kruisbestuiving en ondersteuning kan plaatsvinden. Daarbij willen we dat de lokale overheid ook investeert in goede infrastructuur en betere bereikbaarheid, ook digitaal.
Dienstbare overheid
Verder stelt de gemeente zich dienstbaar op door het bureaucratisch proces zoveel mogelijk te vereenvoudigen en te verduidelijken. Ook betrekt de gemeente bij de herinrichting of renovatie van de openbare ruimte ondernemers bij de planning en de werkzaamheden om draagvlak te creëren en de overlast te beperken.
ZZP’ers
We zien dat veel mensen tegenwoordig werken zonder in loondienst te zijn, bijvoorbeeld als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er). Soms verdienen zij minder dan nodig is om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. De gemeente moet volgens ons actief gebruikmaken van de wettelijke mogelijkheden om hen zo nodig te begeleiden en praktisch te ondersteunen. Zo moet het een kleine zelfstandige niet onnodig moeilijk worden gemaakt om een bedrijf aan huis te voeren. Ook willen we dat de gemeente de beschikbaarheid van goed en snel internet voor de hele gemeente bevordert, één gemeentelijk aanspreekpunt voor ondernemers realiseert en flexplekken in publieke ruimten openstelt voor startups en andere ZZP’ers.
Duurzame bedrijven en duurzame bedrijventerreinen
De bedrijventerreinen in Achtkarspelen zijn een visitekaartje van de gemeente. Het zijn de plaatsen waar geld verdiend wordt, ondernemers elkaar ontmoeten en banen worden gecreëerd. Tegelijk zijn het plaatsen waar inwoners de hele dag verblijven om te werken.
In overleg met het bedrijfsleven willen we leegstand voorkomen. Als ChristenUnie willen we op tijd inzetten op herstructurering van bedrijventerreinen om tegemoet te komen aan veranderende behoeftes van bedrijven aan ruimte. Uit ervaring weten we dat leegstand criminaliteit aantrekt.
We vinden het belangrijk dat de gemeente goede onderlinge samenwerking stimuleert tussen ondernemers. Dit is vooral belangrijk voor ondernemers die gezamenlijk gevestigd zijn op een bedrijventerrein of winkelcentrum.
Verder willen we als ChristenUnie de circulaire economie stimuleren door kenniskringen die zich richten op het besparen van grondstoffen, energie en het gebruikmaken van elkaars warmte of energie.
Werken en rusten
Als ChristenUnie hechten we grote waarde aan een goede balans tussen werken, zorgen en rusten. De ontwikkeling naar een 24-uurs economie lijkt niet te stoppen. Tegelijkertijd zien we mensen verlangen naar meer rust en onthaasting. De coronacrisis heeft die behoefte onderstreept. Onze samenleving en economie gedijen goed als er rustmomenten zijn.
Vanuit onze christelijke levensovertuiging genieten wij van de zondag als rustmoment. Mensen met andere levensovertuigingen kunnen op heel andere manieren de balans tussen werken en rusten vormgeven. Wel zien we dat waar die werk-rust-balans verdwijnt, de kwaliteit van leven achteruitgaat en de mienskip onder druk komt te staan.
Eén van de weinige manieren waarop een lokale overheid hierin iets kan betekenen, is via de winkeltijdenwet. Wij zijn van mening dat het goed is als winkels niet altijd open zijn, maar dat er ook momenten zijn om op adem te komen. Vanouds is de zondag in Nederland de dag voor een beperkte openstelling van winkels. Al wordt de zondag op dit moment in onze samenleving heel verschillend beleefd, we zien dat een beperkte winkelopenstelling op zondag een van de weinige manieren is waarop de lokale overheid een gezonde balans tussen werken en rusten kan bewaken.
De huidige regelgeving in Achtkarspelen voor de openstelling op zondag biedt volgens ons een goed evenwicht tussen elkaar de ruimte geven om de zondag op eigen wijze vorm te geven en het onderstrepen van het belang van een gezonde balans tussen werken en rusten. Als ChristenUnie willen we daarom de huidige regelgeving voor winkelopenstelling handhaven en willen we geen verdere verruiming.
Bloeiende dorpen
De detailhandel verandert van aard en structuur. Hierop moeten we de komende periode inspelen. Als ChristenUnie letten we hierbij op de leefbaarheid van de kernen en op sociale veiligheid in en rond winkelgebieden. Om de winkelgebieden in Achtkarspelen meer te concentreren en de leefbaarheid van de dorpen te bevorderen, willen we winkelbestemmingen zo nodig wijzigen in woonbestemmingen.
Als ChristenUnie zeten we ons in voor optimaal onderhoud en de uitstraling van de openbare ruimte in de winkelstraten. Toegankelijkheid voor mensen met een beperking is hierbij een belangrijk punt van aandacht. Verder zetten we in kleine kernen in op het behoud van functies. Het behoud van winkels is namelijk erg belangrijk voor de leefbaarheid en de sociale contacten in een dorp. We willen hier creatief mee omgaan, bijvoorbeeld door het combineren van functies.
Gezonde agrarische sector
Voedsel is een geschenk van God aan mensen. Boeren en tuinders werken aan goed en gezond voedsel en hebben een nauwe verbondenheid met de schepping. Als ChristenUnie zijn we trots op de agrarische sector en hebben we hart voor boeren en tuinders. Een toekomstbestendige agrarische sector heeft wat ons betreft een gezonde economische basis, is innovatief, gaat zorgvuldig om met bodem, grondstoffen en energie en produceert in balans met oog voor dieren en de leefomgeving.
Bij het opstellen van een visie op het buitengebied willen we als ChristenUnie inzetten op een toekomstbestendige agrarische sector. Kernwoorden zijn daarbij voor ons: kringlooplandbouw, lokale voedselketens en de boer als medebeheerder van de openbare ruimte. Landbouwondernemingen krijgen daarbij de ruimte voor een moderne bedrijfsvoering door investeringen mogelijk te maken, voor zover deze een bijdrage leveren aan duurzaamheid, dierenwelzijn, energiebesparing, milieu en landschap.
- Werken aan een gezonde economie, waarbij we opkomen voor ondernemers
- Regionale samenwerking voortzetten en intensiveren
- De gemeentelijke inkoop zoveel mogelijk lokaal/regionaal doen en bedrijven stimuleren dat ook te doen
- Investeren in goede infrastructuur en betere bereikbaarheid, ook digitaal
- ZZP’ers begeleiden en praktisch ondersteunen
- Leegstand op bedrijventerreinen voorkomen
- Een circulaire economie stimuleren door kenniskringen
- Opkomen voor een gezonde balans tussen werken en rusten
- De huidige regelgeving voor winkelopenstelling handhaven en geen verdere verruiming
- Waar nodig creatief omgaan met het wijzigen en combineren van winkel- en woonbestemmingen
- Inzetten op een toekomstbestendige agrarische sector