Ouderenzorg
Waar staat de ChristenUnie voor?
Als ChristenUnie staan we voor waardig ouder worden, dat de inwoners van Achtkarspelen zoveel mogelijk zelfredzaam zijn en dat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij. Daar komt bij dat een Wâldpyk graag z’n eigen boontjes dopt! Maar soms lukt dat niet. Vanwege leeftijd, afnemende gezondheid, een ongeval of andere omstandigheden is dan extra ondersteuning nodig. Dat kan zijn in de vorm van huishoudelijke hulp, hulpmiddelen, dagbesteding en begeleiding. De gemeente zorgt daarvoor. Gebiedsteams, vrijwilligers en welzijnswerk hebben daarin een belangrijke taak. En een sterk sociaal netwerk in elk dorp kan de inzet van zware zorg uitstellen.
Preventie overbelasting mantelzorgers
Als er zorg nodig is, volgen we het principe: zoveel en zo lang als nodig is - tegen zo laag mogelijke kosten - de meest adequate ondersteuning verlenen. Uitgangspunt is daarbij de zelfredzaamheid van inwoners. Naast professionele zorgverleners wordt waar mogelijk een beroep gedaan op mantelzorgers. We willen daarbij nadrukkelijk oog hebben voor reële risico's voor mantelzorgers: uitputting en over eigen grenzen gaan. Daarom is het, om de zorg vol te kunnen houden, af en toe nodig om stoom af te blazen. Daarvoor biedt de gemeente respijtzorg en andere vormen van mantelzorgondersteuning. De respijtweekenden zijn een mooi voorbeeld, waarbij mantelzorgers elkaar ontmoeten, samen ontspannen en van elkaar kunnen leren.
Ontmoetingsplaatsen en vrij toegankelijke dagbesteding
Eenzaamheid is een groeiend probleem en een bron van verdriet. Ook binnen de dorpen in Achtkarspelen ervaren steeds meer (oudere) inwoners dat. Het sterke sociale netwerk in de dorpen staat onder druk, mede door een gebrek aan vrijwilligers. We willen als ChristenUnie daarom inzetten op meer verbinding en samenwerking tussen ontmoetingsplaatsen en vrijwilligers die er zijn, zoals in kerken, dorpshuizen en andere plekken.
Belangrijk is daarbij dat er een vrij toegankelijke ontmoetingsplaats is ieder dorp. De ChristenUnie wil dat de komende jaren deze ontmoetingsplaatsen ook ruimte bieden aan indicatieloze dagbesteding, als voorloper van de veel duurdere dagbesteding. Professionele zorgverleners, aangevuld met vrijwilligers, zorgen voor invulling van de dagbesteding in deze ontmoetingsplaatsen.
Wat toegankelijkheid betreft, willen we ook inzetten op het verbeteren van de fysieke toegankelijkheid van de (openbare) voorzieningen in Achtkarspelen. We willen daarvoor steekproeven laten doen door ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld in een rolstoel of een scootmobiel.
Dementievriendelijke gemeente
We willen een dementievriendelijke gemeente zijn, waarbinnen mensen met dementie langer kunnen participeren. Deze groep zal de komende jaren in aantal toenemen en verdient een samenleving die hier mee om kan gaan, waardoor mensen met dementie zo lang mogelijk waardevol mee kunnen doen.
- Investeren in respijtzorg en -weekenden en andere vormen van mantelzorgondersteuning om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen
- Toegankelijkheid checken door steekproeven met ervaringsdeskundigen
- Creëren van een vrij toegankelijke ontmoetingsplaats in elk dorp
- Realiseren van indicatieloze dagbesteding in ontmoetingsplaatsen door verbindingen te leggen tussen verschillende initiatieven
- Stimuleren dat ouderen, mensen met een beperking en mensen die nog niet sporten meer gaan bewegen