Mobilitieit
Waar staat de ChristenUnie voor?
Goede wegen, paden en OV-verbindingen zijn noodzakelijk om economische, sociale en culturele Als ChristenUnie willen we dat inwoners in Achtkarspelen op een veilige manier van A naar B kunnen gaan. Ook zetten we daarbij in op duurzaamheid. Mobiliteit brengt mensen bij elkaar, maar mag niet ten koste gaan van onze leefomgeving.
Voorrang voor langzaam verkeer
In Achtkarspelen vinden we het belangrijk dat langzaam verkeer in de dorpen voorrang heeft. Zo moeten voetgangers de ruimte hebben om veilig op de trottoirs te lopen. Inwoners met een rollator, rolstoel of scootmobiel moeten niet gehinderd worden door obstakels of geparkeerde auto’s. Rond basisscholen is de afgelopen vier jaar al veel gedaan aan veiligheid en dit willen we voortzetten. Daarnaast willen we inzetten op bankjes langs wandelpaden richting openbare voorzieningen, zodat mensen die minder goed ter been zijn geregeld kunnen rusten of elkaar daar kunnen ontmoeten.
Wandelen en fietsen
In de dorpen is wandelen en fietsen de norm. Buiten de dorpen willen we samenwerken met omliggende gemeenten en de provincie om te zorgen voor goede, brede fietspaden op routes die veel gebruikt worden voor woon-werkverkeer en schoolgaande jeugd.
Fietsvriendelijke horeca willen we - eventueel samen met andere gemeenten - het predicaat fietscafé geven. Een fietscafé heeft voldoende stalling, een sanitaire ruimte, een fietsreparatieset, een gratis watertappunt en een laadpunt voor elektrische fietsen. Ook bij culturele plekken gaan we ons inzetten voor meer oplaadpunten met daarbij watertappunten.
Met onze inwoners en de lokale Fietsersbond willen we knelpunten in kaart brengen en deze waar mogelijk verbeteren. Denk aan comfort, veiligheid en doorstroming.
Openbaar vervoer
Openbaar vervoer is op het platteland vaak lastiger dan in de steden. Dat geldt ook in Achtkarspelen. Er lijkt een wisselwerking te ontstaan tussen weinig aanbod en weinig gebruik. Het wordt een uitdaging meer openbaar vervoer aan te bieden, omdat het even kan duren voor het wat oplevert. Het zou goedkoper moeten zijn, maar dat is iets waar we bij het Rijk voor zullen moeten lobbyen. We willen, via onze provinciale ChristenUnie-fractie, actief participeren bij het opstellen van het Programma van Eisen voor de periode na de overbruggingsconcessie 2022-2024 (busvervoer), o.a. rond het aantal buslijnen, prijzen en haltes in de provincie.
Om in de kleine kernen buslijnen rendabel te laten zijn, willen we samenwerken voor combinaties van doelgroepenvervoer en openbaar vervoer. Bushaltes moeten toegankelijk zijn voor mobiliteitsbeperkten voor zover dit nog niet gebeurd is.
Vraagafhankelijk vervoer zoals de belbus moet zero-emissie zijn en een korte aanmeldtijd hebben en een aantrekkelijke prijs. Verder denken we dat er qua mobiliteit nog duurzame winst te behalen valt met initiatieven rond samen-rijden, zoals ANWB Automaatje.
Deelauto’s
Er wordt veel ruimte ingenomen door auto’s voor de deur. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid, al hebben ook veel mensen een oprit. Als ChristenUnie willen we dan ook een Actieplan Deelauto’s opstellen, samen met inwoners, bedrijven en aanbieders van deelauto’s. Doel daarvan is tenminste één deelauto per dorp in 2025 en reductie van het aantal geparkeerde auto’s van inwoners met 15% in 2030. Dit zou samen met de energiecoöperaties georganiseerd kunnen worden. We zien hiervoor zeker kansen nu er meer thuisgewerkt wordt.
Ook willen we voldoende laadpunten voor elektrische auto’s in Achtkarspelen. We streven ernaar dat er standaard een laadpunt is bij elk benzinestation en in elk dorp.
Voor de verkeersveiligheid willen we als ChristenUnie graag dat zoveel mogelijk uit de weginrichting blijkt wat de maximumsnelheid is. Het moet veilig zijn voor fietsers en voetgangers. Op basis van registratie van de ongevallen brengt de gemeente tenminste elke vier jaar gevaarlijke plekken in beeld. We willen actief verkeerseducatie zoals verkeerslessen op basisscholen.
Afhaalpunten
De vele pakketdiensten die door de gemeente rijden, zorgen soms ook voor minder veilige situaties. We willen daarom het afhalen van pakketjes bij afhaalpunten in supermarkten of andere centrale plekken in dorpen stimuleren om de omvang van dit verkeer te beperken.
We willen inzetten op zero-emissie bevoorrading van winkels. Dat geldt ook voor zero-emissie vuilniswagens in onze gemeente. Elk jaar willen we een dag of week organiseren waar gebruik van emissievrij verkeer beloond wordt.
- Inzetten op verduurzaming van de mobiliteit (volledig CO2 neutraal in 2040)
- Veilige wandelroutes realiseren
- Meer ruimte voor de fiets creëren
- Inzetten op een impuls voor het OV
- Een Actieplan Deelauto’s opstellen
- Een emissievrije dag/week organiseren
- Voldoende laadpunten realiseren voor zowel de elektrische fiets als auto