Ondernemen
Waar staat de ChristenUnie voor?
Als ChristenUnie vinden we de toekomstbestendigheid van (familie)bedrijven belangrijk. Dat betekent dat deze zich voortdurend moeten doorontwikkelen. We zien daarin een ondersteunende rol voor de gemeente, bijvoorbeeld via het stimuleren van onderlinge kennisdeling en kenniskringen.
Diezelfde ondersteunende rol van de gemeente zien we als ChristenUnie ook voor starters en doorgroeiers. Want succesvolle ondernemingen zijn allemaal ooit klein begonnen. Het is belangrijk dat de lokale overheid starters op de arbeidsmarkt ondersteunt met goede werkplekken, waar afstemming, kruisbestuiving en ondersteuning kan plaatsvinden. Daarbij willen we dat de lokale overheid ook investeert in goede infrastructuur en betere bereikbaarheid, ook digitaal.
De lokale overheid speelt samen met kennisinstellingen, het bedrijfsleven en andere overheden, een belangrijke rol in de versterking van de regionale arbeidsmarkt en de (regionale) circulaire economie.
Het MKB is onmisbaar voor werkgelegenheid, de lokale economie, voor ontwikkelingen van producten en voor de leefbaarheid. Als ChristenUnie komen we op voor ondernemers.
Om de economische uitdagingen het hoofd te bieden en kansen te verzilveren, is samenwerking in de regio noodzakelijk. Als ChristenUnie zijn we dan ook voor de voorzetting en intensivering van de regionale samenwerking, zoals de Agenda Netwerk NoordOost (ANNO) en de Versnellingsagenda.
Zodoende is de gemeente Achtkarspelen blijvend beschikbaar als partner voor ondernemers. We zien daarbinnen dat de gemeente goede voorwaarden moet scheppen en lokaal en regionaal en (maatschappelijk) verantwoord ondernemerschap stimuleert.
Onze gemeentelijke inkoop doen we in Achtkarspelen zoveel mogelijk lokaal of regionaal en de gemeente stimuleert bedrijven om hetzelfde te doen conform de doelstelling van Agenda Netwerk NoordOost III in Noordoost-Friesland.
ZZP’ers
We zien dat veel mensen tegenwoordig werken zonder in loondienst te zijn, bijvoorbeeld als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er). Soms verdienen zij minder dan nodig is om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. De gemeente moet volgens ons actief gebruikmaken van de wettelijke mogelijkheden om hen zo nodig te begeleiden en praktisch te ondersteunen. Zo moet het een kleine zelfstandige niet onnodig moeilijk worden gemaakt om een bedrijf aan huis te voeren. Ook willen we dat de gemeente de beschikbaarheid van goed en snel internet voor de hele gemeente bevordert, één gemeentelijk aanspreekpunt voor ondernemers realiseert en flexplekken in publieke ruimten openstelt voor startups en andere ZZP’ers.
Duurzame bedrijven en duurzame bedrijventerreinen
De bedrijventerreinen in Achtkarspelen zijn een visitekaartje van de gemeente. Het zijn de plaatsen waar geld verdiend wordt, ondernemers elkaar ontmoeten en banen worden gecreëerd. Tegelijk zijn het plaatsen waar inwoners de hele dag verblijven om te werken.
In overleg met het bedrijfsleven willen we leegstand voorkomen. Als ChristenUnie willen we op tijd inzetten op herstructurering van bedrijventerreinen om tegemoet te komen aan veranderende behoeftes van bedrijven aan ruimte. Uit ervaring weten we dat leegstand criminaliteit aantrekt.
- Werken aan een gezonde economie, waarbij we opkomen voor ondernemers
- Regionale samenwerking voortzetten en intensiveren
- De gemeentelijke inkoop zoveel mogelijk lokaal/regionaal doen en bedrijven stimuleren dat ook te doen
- Investeren in goede infrastructuur en betere bereikbaarheid, ook digitaal
- ZZP’ers begeleiden en praktisch ondersteunen
- Leegstand op bedrijventerreinen voorkomen
We vinden het belangrijk dat de gemeente goede onderlinge samenwerking stimuleert tussen ondernemers. Dit is vooral belangrijk voor ondernemers die gezamenlijk gevestigd zijn op een bedrijventerrein of winkelcentrum.