Energietransitie
Waar staat de ChristenUnie voor?
De gemeente heeft een belangrijke rol in de energietransitie. We zijn er blij mee dat we in Achtkarspelen, mede door toedoen van de ChristenUnie, dit hebben geconcretiseerd in de Duurzaamheidsagenda en Warmtevisie gericht op een toekomstige energieneutrale en aardgasvrije gemeente. De nadruk ligt de komende jaren dan op energiebesparing en zonnepanelen op daken. Het komt er nu op aan de uitvoering van deze mooie plannen voortvarend ter hand te nemen. Als ChristenUnie zullen we hierop letten en aandacht houden voor de mogelijkheden voor een extra stap.
We zien dat de transitie voor inwoners met een kleinere beurs lastig kan zijn. Energiearmoede ligt daarbij op de loer. Tegelijk zijn we ervan overtuigd dat deze transitie nodig en haalbaar is. Daarbij hebben we ook oog voor de betaalbaarheid, zodat iedereen deze stap mee kan maken. Middelen en vormen die hierbij helpen zijn: energiecoöperaties en lokale initiatieven, energiecoaches en het energieloket. Het Energieloket moet zich door blijven ontwikkelen tot dé plek waar alle inwoners terecht kunnen die met besparing en duurzame opwekking aan de slag willen. In het bijzonder zien we ook kansen in het Nationaal Isolatieprogramma. Bij de uitvoering hiervan willen we maximaal inzetten op de isolatie van slecht geïsoleerde woningen van inwoners met een laag inkomen.
We zijn ons ervan bewust dat de energietransitie een hele opgave is en daar horen soms ook grotere vormen van energieopwekking bij. Als ChristenUnie gaan we deze soms lastige keuze niet uit de weg. Belangrijk is wel dat dit passend is bij de omgeving. Omwonenden moeten nauw betrokken worden bij de plannen en ze moeten kunnen meeprofiteren van de voordelen. Participatie zorgt ervoor dat lusten en lasten eerlijker worden verdeeld. Dit kan op allerlei manieren: van een gebiedsgebonden bijdrage die terugvloeit naar de lokale samenleving tot een aandeelhouderschap van inwoners binnen een coöperatie.
- Inzetten op energiebesparing en zonnepanelen op daken
- Het Energieloket doorontwikkelen
- Slecht geïsoleerde woningen van lage inkomens isoleren
- Een eerlijke verdeling van lusten en lasten bij grote vormen van energieopwekking