Agrarische sector
Waar staat de ChristenUnie voor?
Voedsel is een geschenk van God aan mensen. Boeren en tuinders werken aan goed en gezond voedsel en hebben een nauwe verbondenheid met de schepping. Als ChristenUnie zijn we trots op de agrarische sector en hebben we hart voor boeren en tuinders. Een toekomstbestendige agrarische sector heeft wat ons betreft een gezonde economische basis, is innovatief, gaat zorgvuldig om met bodem, grondstoffen en energie en produceert in balans met oog voor dieren en de leefomgeving.
Bij het opstellen van een visie op het buitengebied willen we als ChristenUnie inzetten op een toekomstbestendige agrarische sector. Kernwoorden zijn daarbij voor ons: kringlooplandbouw, lokale voedselketens en de boer als medebeheerder van de openbare ruimte. Landbouwondernemingen krijgen daarbij de ruimte voor een moderne bedrijfsvoering door investeringen mogelijk te maken, voor zover deze een bijdrage leveren aan duurzaamheid, dierenwelzijn, energiebesparing, milieu en landschap.
Maatwerk voor boeren
Als ChristenUnie hebben we respect voor het werk van boeren. Zij zijn onze voedselproducenten en moeten daarom in staat worden gesteld om op een veilige manier ons voedsel te produceren. Voor boeren is het soms schipperen tussen alle eisen en wensen die aan het landschap worden gesteld. Bovendien is het verdienmodel niet altijd gunstig.
We pleiten daarom voor maatwerk als een agrarisch bedrijf een tweede of zelfs derde tak wil opzetten om meer inkomen te kunnen genereren. Zo liggen er voor onze boeren kansen op het gebied van toerisme en duurzame energie. Hierbij is het van belang dat dit plaatsvindt in een vorm en schaal die past bij de omgeving.
Promoten lokale, biologische producenten
De ChristenUnie vindt dat de lokale overheid gezond eten moet bevorderen van producenten en ondernemers uit de directe omgeving: produceer lokaal en koop lokaal. Hierin zal de gemeentelijke overheid zelf het goede voorbeeld moeten geven. Zo blijft de cirkel, zo mogelijk, gesloten.
Het is belangrijk dat de consument weet op welke manier de lokale agrariërs zorg dragen voor een veilige productie van ons voedsel. Door meer kennis en bewustwording ontstaat er bij de consument een betere connectie met het platteland.
Regionale voedselmarkten en lokale coöperaties helpen hierbij, net als de aanleg van voedselbossen en –tuinen. Inwoners kunnen dan voedseljutten: voedsel verzamelen dat op een veilige en gezonde manier is geproduceerd.
- Inzetten op een toekomstbestendige agrarische sector
- Boeren meer opties bieden een (aanvullend) inkomen te verdienen
- Verbindingen tussen boer en burger bevorderen
- Lokaal geproduceerd en gezond voedsel bevorderen en promoten