Wonen
Waar staat de ChristenUnie voor?
Mensen verlangen ernaar om betaalbaar in hun eigen dorp te kunnen wonen. Ook als ze ouder worden, is dat vaak het geval. Dit is belangrijk voor het welzijn van de inwoners en de leefbaarheid van de dorpen. De ChristenUnie zet deze twee aspecten centraal in haar woonvisie. Voor de komende vier jaar betekent dit dat er veel gebouwd moet worden in de gemeente Achtkarspelen. Daarom moet er een Taskforce Bouwen komen om meer snelheid te creëren en ruimte voor meer initiatief vanuit de gemeente.
De ChristenUnie vindt dat er gebouwd moet worden in alle dorpen en voor alle generaties. Wij willen dat er in elk dorp, ook in de kleinere dorpen, wordt bijgebouwd. Daarbij denken we niet vanuit mogelijke toekomstige krimp, maar vanuit het belang van het welzijn van de inwoners en de leefbaarheid van het dorp. Bij woningbouw moet goed worden gekeken naar de behoefte. Bij het vaststellen van die behoefte worden de inwoners via bijvoorbeeld dorpsraden en Plaatselijke Belangen nadrukkelijk betrokken.
Woningen voor iedereen
Als ChristenUnie zetten we ons met kracht in voor kwetsbare groepen op de woningmarkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om starters, alleenstaanden, jonge gezinnen en ouderen die in het eigen dorp willen blijven wonen.
Tevens zullen we in de woningbouw rekening moeten houden met een veranderende functionaliteit als mensen zich in een andere levensfase bevinden. Daarom moeten woningen levensloopbestendig worden gebouwd.
Flexibel bouwen
Als ChristenUnie vinden we dat er flexibel gebouwd moet worden. We zien dat er steeds meer woningen fabrieksmatig worden geproduceerd. Dat betekent dat in het ontwerp van woningen al met die flexibiliteit rekening gehouden kan worden. Zo kunnen woningen, als de situatie daarom vraagt, gemakkelijk op een andere locatie worden herplaatst. Ook kunnen bijvoorbeeld van twee woningen makkelijker één woning gemaakt worden.
Bij de keuze waar we willen bouwen, kijken we in de eerste plaats naar mogelijkheden binnen de dorpen. Denk daarbij aan verdichting en hergebruik van leegstaande gebouwen. Zo stoppen steeds meer agrariërs met hun bedrijf. Als hier in het bestemmingsplan rekening mee wordt gehouden, kunnen boerderijen een andere functie krijgen. Te denken valt aan het opdelen van het pand, zodat er meerdere woningen in het pand mogelijk zijn, of wonen met zorg.
Het zal niet mogelijk zijn om voldoende te bouwen door alleen binnen de dorpen te kijken. We willen daarom ook ruimte houden voor nieuwbouwprojecten buiten de huidige dorpskernen. Daarbij is het belangrijk dat de nieuwbouwwijk goed wordt ingepast in het landschap.
Duurzame woningen
Behalve bouwen is ook het verduurzamen van de woningvoorraad een grote uitdaging voor de komende vier jaar.
Inwoners van Achtkarspelen zullen een grotere bijdrage moeten krijgen in de wijze waarop een wijk wordt ingericht. Een voorbeeldproject is de wijk de Tuunen op Texel. Bewoners hebben daar een gezamenlijk erf en richten het erf ook gezamenlijk in. Hierdoor wordt de onderlinge samenhang in een wijk versterkt.
De woningbouwverenigingen hebben ook een verplichting voor woningbouw en het aanpassen van woningen aan de nieuwe eisen. De ChristenUnie geeft woningverenigingen de ruimte, maar stelt wel kaders op het gebied van sociale huurwoningen en duurzaamheid.
- Een zelfwoonverplichting bij nieuwbouw en het opkopen van woningen
- Samen met de wooncorporaties zorgen voor voldoende sociale en middeldure huurwoningen
- Bij nieuwbouwprojecten woningen reserveren voor starters uit het eigen dorp
- Het stimuleren van de doorstroming door voldoende beschikbaarheid van aantrekkelijke kleinere woningen voor ouderen
- Nieuwbouwwoningen worden energieneutraal opgeleverd
- In elk dorp wordt jaarlijks een aantal huurwoningen verduurzaamd door isolatie en duurzame warmte. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan slecht geïsoleerde huizen en lage inkomens
- Bouwen in alle dorpen en voor alle leeftijden
- Bouwen naar behoefte
- Meer flexibiliteit in het buitengebied als het gaat om grote panden
- Duurzaam bouwen
- Sociale woningbouw en starterswoningen
- Flexibele woningbouw
- Meer zeggenschap over inrichting van een nieuwe wijk