Duurzaamheid
Waar staat de ChristenUnie voor?
In de wetenschap dat we een onderdeel zijn van Gods prachtige schepping, willen we als ChristenUnie inzetten op de hoopvolle en noodzakelijke beweging die gaande is naar een groene, duurzame economie. Deze duurzame economie houdt zich aan de grenzen van de aarde en aan de norm van ecologische en sociale gerechtigheid.
Zo staat ons land voor een grote uitdaging: de energietransitie. Dit betekent dat we het gebruik van fossiele energie, zoals olie of gas, verminderen en meer duurzame energiebronnen als zoals zonne- en windenergie gebruiken. Het doel van deze transitie is uiteindelijk geen fossiele energie meer te gebruiken. Fossiele brandstoffen vormen de bron van de meeste energie die we vandaag de dag gebruiken. De winning en het gebruik van deze fossiele bronnen is niet alleen erg slecht voor het milieu, het is ook slecht voor onze gezondheid. De uitstoot van CO2 door het gebruik van fossiele brandstoffen is zo groot dat het klimaat verandert en de aarde opwarmt. Het massaal overstappen op duurzame energiebronnen - denk aan wind en zon, energiebronnen die nooit opgaan - moet de CO2-uitstoot en de klimaatverandering tegenhouden.
Betaalbare en klimaatvriendelijke energie en warmte
De gemeente heeft een belangrijke rol in de energietransitie. We zijn er blij mee dat we in Achtkarspelen, mede door toedoen van de ChristenUnie, dit hebben geconcretiseerd in de Duurzaamheidsagenda en Warmtevisie gericht op een toekomstige energieneutrale en aardgasvrije gemeente. De nadruk ligt de komende jaren dan op energiebesparing en zonnepanelen op daken. Het komt er nu op aan de uitvoering van deze mooie plannen voortvarend ter hand te nemen. Als ChristenUnie zullen we hierop letten en aandacht houden voor de mogelijkheden voor een extra stap.
We zien dat de transitie voor inwoners met een kleinere beurs lastig kan zijn. Energiearmoede ligt daarbij op de loer. Tegelijk zijn we ervan overtuigd dat deze transitie nodig en haalbaar is. Daarbij hebben we ook oog voor de betaalbaarheid, zodat iedereen deze stap mee kan maken. Middelen en vormen die hierbij helpen zijn: energiecoöperaties en lokale initiatieven, energiecoaches en het energieloket. Het Energieloket moet zich door blijven ontwikkelen tot dé plek waar alle inwoners terecht kunnen die met besparing en duurzame opwekking aan de slag willen. In het bijzonder zien we ook kansen in het Nationaal Isolatieprogramma. Bij de uitvoering hiervan willen we maximaal inzetten op de isolatie van slecht geïsoleerde woningen van inwoners met een laag inkomen.
Om het belang van klimaatvriendelijke energie te onderstrepen willen we een gemeentelijk Klimaatdag instellen. De Klimaatdag wordt in de gemeente hét jaarlijkse evenement waar diverse activiteiten worden georganiseerd die gericht zijn op het terugbrengen van de CO2-uitstoot door bedrijven en inwoners.
We zijn ons ervan bewust dat de energietransitie een hele opgave is en daar horen soms ook grotere vormen van energieopwekking bij. Als ChristenUnie gaan we deze soms lastige keuze niet uit de weg. Belangrijk is wel dat dit passend is bij de omgeving. Omwonenden moeten nauw betrokken worden bij de plannen en ze moeten kunnen meeprofiteren van de voordelen. Participatie zorgt ervoor dat lusten en lasten eerlijker worden verdeeld. Dit kan op allerlei manieren: van een gebiedsgebonden bijdrage die terugvloeit naar de lokale samenleving tot een aandeelhouderschap van inwoners binnen een coöperatie.
Klimaatadaptie
Het klimaat is inmiddels al zo sterk veranderd en verandert nog steeds in zo’n hoog tempo dat ook aanpassing aan klimaatverandering nodig is. We krijgen steeds meer te makken met extremen in het weer. Door versteende gebieden en de toename van extreme buien ontstaat steeds vaker overlast en schade. De extremen merken we ook in lange droge, hete periodes. Daarom is het noodzakelijk dat de gemeente een strategie ontwikkelt. Dit vraagt goede samenwerking met het waterschap.
Inwoners hebben een belangrijke rol als het gaat om waterberging en vergroening. De gemeente kan meer doen aan bewustwording op dit punt. Dit kan bijvoorbeeld door een publiekscampagne gericht op het vergroenen van tuinen en daken en door het oproepen tot gebruik van regenwater.
Grondstoffen
De aarde produceert alles wat we nodig hebben om in onze voedsel-, energie- en andere levensbehoeften te voorzien, maar onze manier van leven kan de draagkracht van de aarde te boven gaan. Het is daarom belangrijk dat we hier in onze productie, consumptie en afvalverwerking rekening mee houden. De normen voor afvalscheiding worden steeds strenger. In 2025 mag er nog 30 kilo restafval per persoon per jaar zijn. Om dit doel te halen is het belangrijk dat er ook gekeken wordt naar afvalpreventie.
In afval zitten waardevolle grondstoffen die niet verloren mogen gaan. De ChristenUnie wil afval zien als grondstof. Als afval goed gescheiden wordt ingezameld bij de bron, kunnen de grondstoffen worden aangeboden voor hergebruik. Het afvalbrengstation - Lutkepost - is dé plek waar grondstoffen een nieuw leven kunnen krijgen. Er moet daar dus ruimte zijn voor het inzamelen van goederen voor kringloop- en reparatiedoeleinden.
Fjildlab
De gemeente Achtkarspelen stimuleert ook scholen en maatschappelijke organisaties om afval te scheiden en faciliteert hen hierin zoveel mogelijk. Er wordt meegedaan aan landelijke bewustwordingsacties rond het voorkomen en hergebruiken van afval, zwerfvuil en compost.
Ook in de regionale samenwerking zien we mooie initiatieven ontstaan. Een mooi voorbeeld hiervan is Fjildlab. Het Fjildlab is een veldlaboratorium voor het versterken van de circulaire economie en een duurzame landbouwsector in Noordoost-Fryslân. Als ChristenUnie zijn we ervan overtuigd dat dergelijke initiatieven helpen om wegen te vinden die ons in staat stellen om duurzaam met grondstoffen om te gaan.
Biodiversiteit
Biodiversiteit is een cruciale factor in de gezondheid van een ecosysteem, dus ook in onze leefomgeving. Hoe groter de samenwerking van variatie in een ecosysteem, hoe groter de capaciteit van dat ecosysteem om schokken te weerstaan en leven te ondersteunen. De biodiversiteit neemt echter schrikbarend af. Daarom is het belangrijk om deze, net als de natuurrijkdom, te versterken. Dit willen we doen door vergroening van de dorpen met gebruikmaking van inheemse soorten en door het inzetten van natuurvriendelijke maatregelen bij plagen. Daarnaast zou gemeentegrond alleen moeten worden verpacht onder strikte duurzaamheids-voorwaarden gericht op behoud of versterking van de biodiversiteit. Waar mogelijk willen we ook in de Omgevingsplannen doelen en maatregelen voor het versterken van de biodiversiteit opnemen.
Kennis en bewustwording
We denken dat het belangrijk is dat er in het onderwijs aandacht is voor kennismaken met natuur, planten, dieren, milieu en ons ecosysteem. Daarom willen we onderzoeken of we de natuur- en milieueducatie (NME) op scholen kunnen versterken. Zo zijn we als ChristenUnie erg positief over initiatieven voor pluktuinen in de openbare ruimte of binnen volkstuinen. Dit versterkt de kennis en bewustwording met betrekking tot natuur en ons voedsel.
- Inzetten op energiebesparing en zonnepanelen op daken
- Het Energieloket doorontwikkelen
- Slecht geïsoleerde woningen van lage inkomens isoleren
- Een gemeentelijke Klimaatdag instellen
- Een eerlijke verdeling van lusten en lasten bij grote vormen van energieopwekking
- Samenwerken met het waterschap
- Afvalpreventie stimuleren
- Afval als grondstof hergebruiken
- Landelijke en regionale bewustwordingsacties faciliteren
- Dorpen vergroenen met inheemse soorten
- Biodiversiteit vergroten
- Natuur- en milieueducatie (NME) vergroten op scholen