Nieuws uit de fractie

november 2023

Nieuws uit de fractie

Beste vrienden van ChristenUnie Achtkarspelen,

Eerder dit jaar vroegen we om uw mening over een eventuele fusie of ontvlechting van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Het deed ons goed zoveel reactie uit onze achterban te mogen ontvangen. Het geeft jullie betrokkenheid weer en ons het vertrouwen om onze boodschap daarover stevig uit te dragen. Dat hebben we dan ook gedaan. Helaas besloot een meerderheid van de raad toch anders. 

Vrede zoeken en recht doen dát is onze missie als christenen in de politiek. Dat is wat we zullen blijven doen in de toekomst van een zelfstandig Achtkarspelen. We zullen blijven zoeken naar het goede voor onze inwoners en constructief blijven samenwerken met de gehele raad om dat te bereiken. 

Verder praten we u graag bij in deze nieuwsbrief over welke zaken ons bezig houden in de gemeenteraad. Afgelopen raadsvergadering hebben we de begroting vastgesteld. Daar zijn we behoorlijk kritisch op. Maar er zijn ook lichtpuntjes, zo is de parktijkondersteuner huisarts voor 2024 en 2025 weer opgenomen in de begroting. Deze is op initiatief van de ChristenUnie begonnen in de gemeente.

Wist u dat wij na elke raadsvergadering onze bijdragen online in onze blog zetten? Zo blijft u mooi op de hoogte!

Hartelijke groet namens de fractie,

Toos van der Vaart-Kralt

 

Bijdrage begroting 2024

Toen ik in 2018 mijn eerste voorzichtige stapjes in de politiek zette mocht ik als steunfractielid een stukje voor de spreekbuis schrijven. Dat ging toen al over vertrouwen in de politiek en hoe deze mij vormde in mijn motivatie om de politiek in te gaan. Daar wil ik graag een klein stukje uit citeren:

Met `ik had geen gelijk` verdien je meer respect dan met ` ik zei het toch?` Een wijze les voor mij als nieuwkomer in de politiek. De praktijkvoorbeelden werden mij op een presenteerblaadje aangeboden door de gemeenteraad tijdens de ophef over precariobelasting.Als gemeenteraadslid vertegenwoordig je de inwoners van Achtkarspelen. Je zit er dus niet voor jezelf. Fracties maken keuzes met de beste bedoelingen voor de burger. Zoals de precariobelasting. Achteraf blijkt dat deze keus dusdanig financiële gevolgen heeft voor de burger dat je daar niet meer achter kan staan. Dat was en is niet de intentie van de heffing. Een meerderheid die voor stemde in 2014 wil daarom nu de belasting terug draaien en zeggen daarmee “ ik had geen gelijk “  

Lees verder

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

Samen met de fracties PvdA en GroenLinks hebben we een voorstel ingediend om de raad ertoe te bewegen om het besluit tot verzelfstandiging van de gemeente Achtkarspelen opnieuw te bekijken. 

Als ChristenUnie waren we geen voorstander van het terugdraaien van de samenwerking met Tytsjerksteradiel  en vervolgens als Achtkarspelen weer zelfstandig verder te gaan. In juni van dit jaar besliste de raad in meerderheid toch voor verzelfstandiging. Dat wij als ChristenUnie tegen waren had te maken met de financiële aspecten (verzelfstandiging is structureel miljoenen duurder), de verzwakte positie van een zelfstandig Achtkarspelen op de arbeidsmarkt en het gebrek aan uitvoeringkracht van een kleine organisatie. Het kan niet anders of dit gaat ten koste van de dienstverlening aan onze inwoners.  En dienstverlening aan de inwoners klinkt nog vrij abstract maar als het hebben over het onderhouden van sportfaciliteiten, het ondersteunen van inwoners bij de energietransitie, het bouwen van noodzakelijke woningen en het bijstaan van inwoners die niet zo makkelijk op eigen benen staan dan komt het al een stuk dichterbij. We zijn nog maar enkele maanden verder en we zien we onze bezorgdheid werkelijkheid worden.

Lees verder

Steun voor fierljeppers Buitenpost

Voor het voortbestaan van de fierljeppersvereniging in Buitenpost is eem renovatie van hun sportcomplex noodzakelijk. De schansen zijn hoognodig aan vervanging toe. Voor een kleine vereniging zijn deze kosten moeilijk te dragen. Maar waar een kleine vereniging groot in kan zijn, laten de leden hier zien. Voor de totale renovatie is maar liefst € 165.000 nodig. Door zelfredzaamheid en steun van verschillende organisaties heeft de club zelf het grootste deel bijeengebracht. Voor het resterende deel van €35.000 doet men een beroep op de gemeente.

Lees verder

Nota Frysk taalbelied

Mei nocht en wille haw ik yn dizze nota Frysk taalbelied de plannen fan de gemeente lêzen om it Frysk noch mear te stimulearjen yn ús gemeente. It begjint fuort goed mei in prachtich gedicht fan ús wâldsjonger Marcel Smit. Allerearst derfoar grutte kompliminten.

Yn it algemien is der yn dize nota op alle mooglike terreinen neitocht op hokker wize de Fryske taal stimuleare wurde kin. Fan it konsultaasjeburo oant it bedriuwslibben en fan skoallen oant kultuer en media. Der komme ferskate ideeën nei foaren wer we as fraksje efter stean en bliid fan wurde. Goed ek om te sjen dat de ideeën fan de jongerenried opnaam binnen. Ek kinne we ús goed foarstelle dat de pear oerkes yn de wike dy beskikber wiene foar it taalbelied te min binne en der in oanfraach is foar útwreiding fan de beskikbare oeren

Lees verder

Participatieverordening

Met de voorliggende participatieverordening kan de fractie van de ChristenUnie instemmen. Het is goed om te lezen dat de verordening uitgaat van vertrouwen in de inwoner en vol inzet op preventieve instrumenten om te voorkomen dat inwoners het zelf niet meer redden om mee te doen in de samenleving. We hopen dat er in de praktijk ook gehandeld gaat worden naar de geest van de wet zoals die beschreven wordt in de verordening. We zijn blij terug te zien dat na de gevoerde discussie in de raad over giften en melden daarvan van bijstandsgerechtigden onderstaande is opgenomen in de verordening;

Wij hebben minimaal twee keer per jaar een contactmoment met onze inwoners waarbij we diverse
zaken bespreken. Zo hebben en houden wij onze inwoners in beeld.

Lees verder