Vooraankondiging Ledenvergadering & Nieuwsbrief ChristenUnie Achtkarspelen

januari 2025

aankondiging ALV en nieuwsbrief

Maria en Elisabet

Kort daarop reisde Maria in grote haast naar het bergland, naar een stad in Juda, waar ze het huis van Zacharias binnenging en Elisabet begroette. Toen Elisabet de groet van Maria hoorde, sprong het kind op in haar schoot; ze werd vervuld van de heilige Geest en riep luid: ‘De meest gezegende ben je van alle vrouwen, en gezegend is de vrucht van je schoot! Wie ben ik dat de moeder van mijn Heer naar mij toe komt? Toen ik je groet hoorde, sprong het kind van vreugde op in mijn schoot. Gelukkig is zij die geloofd heeft dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan.’  Lucas 1: 39 - 45

Twee vrouwen komen bij elkaar; beiden kregen eerder het bericht dat ze een kind zouden baren, beiden hielden het voor onmogelijk. En toch, beide vrouwen kregen een kind, beide kinderen hadden een grote impact op de wereld, Johannes en Jezus.

In 1992 bracht Leonard Cohen het nummer Anthem uit, een van de regels is: “The world is plunged in darkness.”  De wereld stort zich in duisternis. En 33 jaar later heb je het idee dat het nog steeds zo is: Oekraïne, klimaatcrisis; noem maar op. Maar de tekst gaat verder: “There is a crack in everything, that’s where the light gets in.” In alles is een barst aanwezig, hier komt het licht door.

Tijdens de dagen van Maria en Elisabet was Israël een bezet land, de Romeinen hadden het bestuur in handen. Vrijheid was er niet, in deze wereld kwam Jezus op aarde en Jezus bracht hoop voor de mensen door zieken te genezen en het Evangelie te brengen. Vandaag de dag mogen wij met deze hoop ons werk doen, we zijn de handen, ogen en voeten op aarde van Jezus. Hierbij hebben we de zekerheid dat, door genade, onze toekomst zeker is.

Ik wens u dan ook een gezegend 2025, mede namens de fractie en het bestuur.

Douwe van Oosten

 

 

 

Bestuurszaken

Het interimbestuur bestaande uit Douwe van Oosten en Peter Rus is de afgelopen tijd bezig geweest te inventariseren wat er de komende tijd moet gebeuren.

Vooraankondiging Algemene Ledenvergadering

Allereerst willen we een ALV houden op DV 18 februari in it Koartling te Buitenpost. De uitnodiging en het programma volgen nog. Maar we willen u alvast vragen deze datum in uw agenda te reserveren.

Verkiezingen

Verder wordt er gewerkt aan de verkiezingen 2026. We doen dan ook de oproep aan onze leden om uw steentje bij te dragen. We zoeken mensen die op de kieslijst willen staan en mee willen helpen met het schrijven van het nieuwe programma. Wilt u uw steentje bijdragen aan constructief christelijke politiek? Meld u aan bij het bestuur!

Wat kan jij doen?

De fractie heeft de afgelopen jaren hard gewerkt en mag dankbaar zijn voor de behaalde resultaten. We hebben in Achtkarspelen een mooie fractie die bekend staat als verstandig en constructief kritisch. Voor de nieuwe verkiezingen zijn we op zoek naar mensen die de fractie willen ondersteunen. Misschien wilt u iets betekenen maar denkt u dat is niets voor mij? Naast mensen die actief in de (steun) fractie zouden willen plaatsnemen is het ook erg belangrijk om voldoende mensen op de kieslijst te hebben. Vooral dat laatste koste geen tijd en energie, maar maakt een groot verschil bij de verkiezingen! Schroom niet en meld u aan bij het bestuur!

 

Contact

Nieuws en terugblik van de fractie

Het afgelopen jaar is voorbijgevlogen. Wat is er allemaal gebeurd in de gemeenteraad?
Wat kunnen we toevoegen als ChristenUnie in de oppositie? Er is in ieder geval hard gewerkt en we hebben geprobeerd samen te werken en opbouwend mee te denken met de coalitie. De sfeer in de raad is goed, al zouden we graag wat meer inhoudelijke debatten zien.

Fusie of niet?

Zo heeft Klaas Sietse geprobeerd te overtuigen na alle informatie die we hadden gekregen over te gaan tot een fusie met onze buurgemeente Tytsjerksteradiel. Er waren immers al veel stappen gezet in de samenwerking zodat een fusie het meest logisch leek. De ambtelijke samenwerking hoe die was werkte niet meer door de verschillende beleidskeuzes van de beide raden en colleges. Een fusie zou miljoenen opleveren en een ontvlechting miljoenen kosten. Draait het dan allemaal om geld? Nee, maar zonder geld kunnen we ook geen goede dienstverlening in stand houden voor onze inwoners. Het geld is van en voor de inwoners. De partijen hadden echter al een standpunt ingenomen en bleven daarbij zonder zelfs te luisteren naar argumenten was de indruk. Daarna hebben we al vaak gezien dat er geen tijd en geld was voor zaken vanwege de ontvlechting. Nu is deze een feit en gaan we onze schouders eronder zetten om te zorgen dat het geld wat er is goed besteed wordt.

Besparen op de juiste zaken
Een voorbeeld is het amendement van de ChristenUnie bij het raadsvoorstel om de raadzaal en brassery te herinrichten. Als we in een tijd van bezuinigingen zitten vinden wij het niet gepast verbeteringen voor onszelf aan te brengen die niet strikt noodzakelijk zijn voor de veiligheid. Dit amendement is aangenomen waardoor er een bedrag van 34.000 euro bespaard kon worden.

Behoud jongerenwerk en gebiedsteam in de scholen
Verder hebben we ons ingezet voor het jongerenwerk, door een motie hebben we de jongerenwerker en de GIS ( gebiedsteam in school)kunnen behouden. We hebben vragen gesteld over het minimabeleid.

Behoud sport in kleine dorpen Ook hebben we via een motie gevraagd om bij hulp aan sportaccomodaties goed te kijken naar de sportvoorzieningen per dorp, zodat er ook in de kleinere dorpen een sportvoorziening behouden blijft. Deze motie is aangenomen.

Ongeoorloofde inning zuiveringsheffingen
Anita heeft zich vastgebeten in de ongeoorloofde belastingheffing van Wetterskip Fryslan vanwege onderhoud aan IBA’s. Een ingewikkeld verhaal waar nog geen einde aan komt omdat nog niet duidelijk is waar de fout ligt. Dit verhaal heeft de landelijke televsie gehaald en de ombudsman is er bij betrokken. De inzet is in ieder geval dat de inwoners waar het om gaat recht wordt gedaan.

Noodopvang asielzoekers
Als ChristenUnie willen we ook recht doen aan mensen die het een stuk slechter hebben getroffen dan wij. Mensen die moeten vluchten voor oorlog en geweld. Aan het begin van vorig jaar zagen we de situatie in ter Apel. Mensen die buiten moesten slapen. Een burgemeester met tranen in de ogen. We hebben daarom een motie ingediend met de opdracht aan het college om te zoeken naar kleinschalige opvang in onze gemeente om ter Apel te ontlasten. Deze motie is aangenomen, maar de invulling ervan lijkt het college nog wat moeite te kosten.

Dementievriendelijke gemeente
Er zijn meer dingen die lang duren maar waarover je dan extra blij bent met het uiteindelijke resultaat. In 2021 heeft ondergetkende een motie ingediend om dementievriendelijke gemeente te worden. In december 2024 werd eindelijk het certificaat uitgereikt. Dat is vooral fijn omdat dit betekent dat we in Achtkarspelen als één van de eerste gemeenten dementievriendelijk zijn. Dit is belangrijk omdat het meer kennis en begrip betekent voor mensen met dementie waardoor zij zo lang mogelijk mee kunnen doen in de samenleving.

Versterking fractie en steunfractie We zijn God dankbaar voor onze fijne fractie en steunfractie. De steunfractieleden Thea en Tjidsger zijn goede ‘sparring partners’ en Tjidsger maakt ook de verslagen van onze fractievergaderingen. Vanuit hun expertise geven ze ook advies en zijn dus echt tot steun. We hopen dat er versterking gevonden wordt, want we kunnen nog wel wat mensen gebruiken naar de verkiezingen toe en daarna. Vooral omdat we dan door kunnen gaan en met Gods zegen Zijn liefde mogen laten zien in onze gemeente.

Recht doen?

Inwoners van 21 jaar tot de AOW-leefijd met een langdurig laag inkomen en zonder uitzicht op
inkomensverbetering hebben recht op een individuele inkomenstoeslag. Deze toeslag is bedoeld als extra ondersteuning. Hierdoor kan ondanks dat er maandelijks geen tot weinig budget overblijft toch gespaard worden voor benodigdheden zoals een koelkast of wasmachine.


Langdurig en laag inkomen

De gemeenteraad heeft de wettelijke bevoegdheid om te bepalen wat wordt bedoeld met ‘langdurig’ en ‘laag inkomen’. In Achtkarspelen is bepaald dat inwoners minimaal drie jaar over een inkomen
lager dan 130% van de bijstandsnorm moeten beschikken. Daarnaast mag een alleenstaande niet meer dan € 7.770 aan vermogen bezitten. Voor alleenstaande ouders en gehuwden/samenwonenden geldt een bedrag van € 15.540.

Doordacht?
Tot zover lijkt de inkomenstoeslag in Achtkarspelen doordacht. Maar wat opvalt is dat inwoners ook passend vrijwilligerswerk of mantelzorg moeten verrichten. Door deze eis gaat de gemeente verder dan de eerdergenoemde wettelijke bevoegdheid. Bovendien is de inkomenstoeslag niet bedoeld voor (verdere) actvering of re-integrate. Deze voorwaarde komt bij andere Friese gemeenten dan ook niet voor.

Onderbesteding van budgetten

Uit schriftelijke vragen van de ChristenUnie-fractie blijkt dat de inkomenstoeslag in Achtkarspelen veel minder wordt aangevraagd dan het college had verwacht. Dit leidt tot een structurele onderbesteding van het budget dat de Rijksoverheid aan de gemeente uitkeert. Mogelijk spelen de
gestelde voorwaarden hierbij een rol.
De ChristenUnie-fracte vindt het belangrijk dat iedereen naar vermogen bijdraagt aan de samenleving. Maar het is kwalijk dat een groep inwoners door buitenwettelijke voorwaarden geen toeslag krijgt toegewezen die bedoeld is als extra ondersteuning vanwege lastge financiële
omstandigheden. Denk aan een alleenstaande ouder die partme werkt om er voor de kinderen te kunnen zijn en waarbij vrijwilligerswerk of mantelzorg om verschillende redenen niet mogelijk is.
De ChristenUnie-fracte heeft grote vraagtekens bij de invulling, rechtmatgheid en het effect van de inkomenstoeslag zoals deze nu in Achtkarspelen is ingericht. Om deze reden heeft de fracte schriftelijke vervolgvragen ingediend. Zo probeert de ChristenUnie recht te doen